Gemi indirme törenine Dünya Ekonomik Forumu Hükümetler ve Bölgesel Faaliyetler Başkanı Börge Brende, Havyard Group CEO’su Geir Johan Bakke, Vestland Offshore CEO’su Per Vidal Hille ve Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek de katıldı. 4300 DWT ağırlığında, 86 metre boyunda ve toplam 5 milyon 753 bin Euro’luk maliyeti olan 4 bin 300 Dwt tonajında, 86 m’lik Vestland Mira’yı Cemre Gülcek suya indirdi.

 

“Türkiye küçük balık değil”

 

Başmüzakereci Bağış, gemi indirme töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye kendi potansiyelinin farkına varıyor ve bizim kendi geleneksel köklerimizde olan, Barbaros Hayrettin’den bu yana gururla denizlere hükmettiğimizi söylediğimiz bu sektörde ceddin mirasına yeniden sahip çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı. Önlerine çıkan engelleri aştıklarını belirten Egemen Bağış, “Biz bunu gerçekleştirirken maalesef Türkiye’de bulanık suda balık avlamaya alışmış zihniyetlerin hep önümüze engeller çıkarmaya çalıştığını gördük. Bahsine Türkiye’dekileri hizaya soktuk, Avrupa’dakileri önümüze engel çıkarmaya çalışan birtakım zihniyetlere de Türkiye’nin ‘kıymetini bilin kaçan balık büyük olur’ diyoruz. Ama çok şükür; Türkiye artık küçük bir balık değil” dedi. Türkiye’nin son 5 yıldır Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu ve aynı istikrarı koruduğu takdirde 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olurken, Avrupa’da ilk 3’e gireceğini söyleyen Bağış, 2030’larda da Avrupa’da ikinci en büyük ekonomi olacağımızı kaydetti.

 

Norveç’i örnek verdi

 

Bağış, AB süreciyle ilgili olarak, “Avrupa Birliği sürecinde bize engel çıkaranlara da Norveçli dostlarımız yanımızdayken Norveç’ten örnek veriyoruz. Norveç de müzakerelerinde zorlu bir süreç yaşadı, müzakerelerini bitirdi. Ama sonunda üye olmamaya karar verdi. Türkiye’nin de hangi kararı vereceğini müzakereler bittiğinde hep beraber kararlaştıracağız. Avrupa Birliği gemisi su alırsa AB’nin bütün ülkeleri batar. Biz, Avrupa Birliği’nin deliklerini kapamaya talip ülkeyiz. Bizim büyüme oranımızla, bizim azmimizle, genç nüfusumuzla, enerji kaynaklarına olan yakınlığımızla Türkiye çok farklı bir noktaya gelecektir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim