Geçtiğimiz günlerde AKP İl Başkanı Mustafa Pehlivan ve AKP’nin Başkan Adayı Yakup Koçal’ın Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a ve kendisine yönelik açıklamalarına  Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç’ten sert yanıt geldi.

Pehlivan ve Koçal’ın basında yer alan sözlerine yanıt veren Başkan Yardımcısı Güleç, “Ne diyorlar Sayın Salman’ın başkanlığının hukuki anlamda tartışmalı olduğunu, bu yüzden de Meclis toplantılarına katılmama kararı aldıklarını söylüyorlar. Başkamızın durumu hukuki anlamda tartışmalı değildir. Öyle bir durum söz konusu olsa İlçe Seçim Kurulu, Sayın Salman’a mazbatasını veremezdi.

Hukuki anlamda tartışmalı olan, Sayın Salman’ın başkanlığı değil, başkanlık seçimidir. Zaten bu yüzden de mazbatasını alan Sayın Başkanımız bir haftadır görevinin başındadır. Meclis toplantılarına katılmamak hem seçmenin iradesine, hem hukuka saygısızlıktır. Seçmen AKP’li Meclis üyesi arkadaşlarımıza muhalefet görevi vermiştir. Seçim süreci Meclis üyeleri için bitmiştir. Siyasi söylem ve davranışları bir an önce bırakıp Belediye Meclisi’nin seçmen iradesi doğrultusunda çalışmalarına başlaması Yalova’nın menfaati olacaktır” dedi.

Adalete Güveniyoruz, Size Güvenmiyoruz!

İl Başkanı Pehlivan’ın ‘Bunlar hukuk tanımıyorlar. Adalete güvenleri yok’ sözlerine geçmişi hatırlatarak yanıt veren Başkan Yardımcısı Güleç, “Ülkemizde AKP iktidarı süresi boyunca yargıya olan müdahaleler herkesçe bilinirken, Adalet Bakanı’nın yargıya müdahalesine izin veren kanun değişikliğini daha dün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal etmişken, şunu altını çizerek söylüyorum; Biz Adalete güveniyoruz, size güvenmiyoruz.

Seçmen iradesinin önce Sandık Kurullarında, ardından da İlçe ve İl Seçim Kurulları’nda tam 3 kez net bir şekilde ortaya çıkmasına rağmen her seferinde acaba bir şey değiştirebilir miyiz umuduyla yaptığınız itirazları, bunda başarılı olamayınca, seçimi kazanamadık bari iptal ettirelim düşüncesi ile daha önce ortaya atmadığınız iddiayı YSK’da gündeme getirmenizin takdirini biz de Yalova kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.  Siz Yalovalılara önce,  YSK’ya yaptığınız seçimin iptali başvurunuzu neden Yalova’da İlçe ve İl Seçim Kurulları’na yapmadığınızı bir anlatın” çağrısında bulundu.

Sizin Gibi Keyfimin Kâhyası Olmadım, Olmam Da!

Çiftlik tartışmalarının ardından AKP İl Başkanı’nın kendisine yönelik yaptığı suçlamalara da bir o kadar sert yanıt veren Başkan Yardımcısı Güleç: “Yalova Belediyesi’nin bir çiftlik mantığıyla yönetildiği her geçen gün daha da net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunda suçlu hiçbir zaman Belediye çalışanları değildir. Belediyeyi çiftliğe çeviren onun geçmiş dönemdeki yöneticileri ve onların yönetim anlayışlarıdır.

Çiftliğin kahyası olabilirim ama asla sizin gibi keyfimin kahyası olmadım, olmayacağım da! Zaten bu yüzden sizinle yollarımızı ayırdım. Ne kadar doğru bir karar verdiğimi de hem sandık sonuçları hem de bir haftadır birer birer ortaya çıkan gerçekler tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır.”

Yemek Faturaları Buzdağının Sadece Görünen Kısmı

Güleç açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yemek faturaları buzdağının sadece görünen kısmıdır. Şimdiye kadar açıkladıklarımız biz görevi devraldıktan sonra ilk birkaç gün içinde ilgili firmaların geçmiş yönetimin yaptığı seçim harcamaları ile ilgili alacakları için Belediyeye gönderdikleri faturalardan ibarettir. Bunun devamı gelecek. Gerçekleri açıkladığımız için rahatsızlar. Maskeleri düştükçe hırçınlaşıyorlar. Bunların gerçek yüzlerini kamuoyuna bir bir açıklayacağız.

Öte yandan biliyorsunuz ki, Belediyenin mali durumunun tarafsızca incelenmesi için Yalova Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’ndan bir talebimiz oldu. Talebimize olumlu cevap verirlerde incelemeyi yaparlarsa Yalova kamuoyu gerçekleri tüm çıplaklığı ile öğrenmiş olacak.”

Minareyi Çalan Kılıfını Hazırlamış

“Ancak biliyor ve gün geçtikçe daha net bir şekilde görüyoruz ki, minareyi çalan kılıfını hazırlamış, bunu da kendi beyanlarında açıkça ifade etmekten geri kalmıyorlar. Biz Yalovalılar’a söz verdiğimiz gibi yanlış yapana, kul hakkı yiyene bunun hesabını soracağız” diyen Güleç, Koçal’ın açıklamasındaki üstü kapalı itiraflara dikkat çekerek, “Minareyi çalmış, kılıfını hazırlamış. Yemek faturaları için ne diyor; ‘Bunda bir hukuksuzluk varsa git hukuka başvur’ diyor. Bu bir itiraftır. ‘Evet, yaptım ama kılıfına uydurdum’ demektir. Yaptığın hukuk nazarında suç olmayabilir. Hukukta kendini aklayabilirsin belki ama kamuoyu vicdanı seni affetmeyecektir” yanıtını verdi.

Farkında Olmadan Suçunu İtiraf Ediyor

Koçal’ın özellikle son açıklamasında farkında olmadan daha önceden kılıfını hazırladığı için hukuken olmasa da kamuoyu vicdanında mahkum olmasına neden olacak bir başka itirafta daha bulunduğunun altını çizen Güleç, “Yemek faturaları ile ilgili verdiği cevapta, bu yemeklerin üç türde olduğunu söylüyor. Mutat olarak fakirlere dağıtılan yemeklere bizimde bir itirazımız yok. Hatta onların unuttuğu ya da bilerek görmezden geldikleri bizim tespit ettiğimiz aileleri de bu imkandan yararlandırarak, yemek dağıtılan aile sayısını arttıracağız. Ancak göreve geldiğimiz ilk gün sırf; ‘Bakın bunlar göreve gelir gelmez sizin yemeğinizi kesti’ diyerek çirkin bir propaganda yapmak için yemek dağıtımını engellediklerini de unutmadık.

Sayın Koçal açıklamasında seçim kampanyalarının başlangıcı olan 15 Şubat’a kadar Belediye adına yaptıkları icraatları tanıtmak amacıyla yemek dağıttıklarını iddia ediyor. Seçimden önceki tam 90 günde 70 binin üzerinde yani Yalova’nın seçmen sayısından daha fazla insana yemekli, kokteyli, kahvaltılı toplantılar düzenliyor. Yalova kamuoyu da çok iyi biliyor ki, bu yemeklere hep aynı kişiler davet edildi. Toplantılarda sadece Yalova Belediyesi’nin yaptığı icraatlar değil, aynı zamanda Koçal’ın seçim kampanyasının bir parçası olan projelerin tanıtımı da yapıldı. Böylece üstü kapalı olarak insanlardan seçimde destekleri yani oyları istenmiş oldu. Bunun yanlış olduğunu o zamanda söyledik, suç duyurusunda bulunduk. Bu noktada düşüncelerimizde bir değişiklik yok. Kaldı ki bize gelen yemek faturalarının bazıları bu tarihten sonrasına aittir. Hatta içlerinden biri seçim sonrası kesilmiştir” bilgisini verdi.

Adaletsizliği Kaldırmanın Adı Gericilik Olamaz

Şemsiye başta olmak üzere diğer promosyon malzemeleri için Koçal’ın verdiği yanıtın da aynı şekilde bir itiraf olduğunu ve yarın öbür gün yargı önünde kendini aklasa bile kamuoyu vicdanına aklanmasının mümkün olmayacağına vurgu yapan Başkan Yardımcısı Güleç, iptal edilen Zambak Projesi hakkında Koçal’ın ‘Bu projeyi kaldırmak gericiliktir’ sözlerine de aynı sertlikte şu yanıtı verdi.

“Yine yönetici ve yönetim zaafından ve de bazı personellerin diğerlerine karşı maddi manevi kayrılmasından kaynaklanan bir adaletsizliğe dönüştürülen Zambak Projesi’nin şu haliyle devam ettirilmesi mümkün değildir. Bir adaletsizliğin ortadan kaldırılmanın adı gericilik olamaz. Bunun adı olsa olsa beceriksiz ve kayırmacı bir yönetimin hayallerini yıkmak olur. Zambak projesi altına gizlenen adaletsizlikleri önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız.”

Yalovalılar’a Hakaret Etmek Sana Bir Şey Kazandırmaz!

Seçimi kaybeden Koçal’ın sürekli Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Yalovalılar’a hakaret etmeye devam ettiğine dikkat çeken Güleç, “Önce Cumhuriyet Halk Partisi’ne Cemaat Halk Partisi diyerek hakaret etti. Parti yöneticilerimizin tüm uyarılarına rağmen bu söylemini ısrarla devam ettiriyor. O da yetmezmiş gibi önce Adliye önünde seçimlerin sonucunu bekleyen Yalovalılar’a ‘Terörist Gruplar’ diyen Koçal, son basın toplantısında, Yalovalıların yüzde 43’üne yani bize oy veren Yalovalılar’a ‘Şer İttifakı’ diyerek, hakaret etmeye devam etti. Kendisini kınıyor ve Yalova halkından özür dilemeye davet ediyorum. Bu çirkin sözleri için partimiz kendisi hakkında yasal başvurular da yapacaktır” şeklinde konuştu.

Üzülme 23 Nisan’da Gel Koltuğumu Sana Veririm!”

En sert sözlerinden birini de açıklamasının sonuna saklayan Başkan Yardımcısı Güleç, sözlerini şöyle noktaladı:

“Üç günde yaptıkları 23 Nisan başkanlığının 5 yılda Yalova’ya nelere mal olacağının göstergesidir’ diyor eski Başkan Sayın Koçal. Evet, bir haftada yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir. Göreve geleli daha bir hafta olmuşken personelin alacaklarını ödedik. Aylardır Belediyeden tek kuruş alamayan esnafımıza alacaklarını ödemeye başladık. Yaptıklarımızın ayrıntılarını önümüzdeki günlerde Yalova kamuoyuyla daha ayrıntılı bir şekilde paylaşacağız.

Buradan da Sayın Koçal’a da bir söz veriyorum; Üzülme 23 Nisan’da gel koltuğumu sana veririm!”

Editör: TE Bilişim