CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce bir açıklama yaparak yapılan incelemede yapılan 41 itirazda yapılan incelemede 3 kısıtlının oy kullandığını bunun da seçim sonucunu etkilemediğini söyledi. Bu neticeye göre YSK'nın seçimi iptal etmeyeceğini savunan İnce açıklamasında şu sözlere yer verdi;

"Yüksek Seçim Kurulu geçtiğimiz hafta aldığı bir ara kararla AKP’nin yapmış olduğu itiraza dayanak olarak belirlediği 41 yurttaşımızın bilgilerini Yalova İlçe Seçim Kurulu’nda istemiştir.

Yalova İlçe Seçim Kurulu yapmış olduğu incelemeler sonucunda 41 yurttaşımızdan sadece 11’inin oy kullandığını tespit etmiştir.

İlçe Seçim Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda;

Haklarında inceleme yapılan 11 kişiden 4’ünün kısıtlama kararlarının kesinleşmesinin, 2014 Nisan ayı içerisinde yani seçimden sonra alındığı belirlenmiş olup bu kişilerin 30 Mart 2014 tarihinde oy kullanmalarında her hangi bir sakıncanın olmadığı anlaşılmıştır.

Haklarında kısıtlama kararı olan 4 vatandaşımız için ise YSK’nın Anayasamıza ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararına dayandırarak verdiği 05.10.2013 tarihli 415 sayılı kararındaki gibi kısıtlılıkları oy kullanmalarına engel teşkil etmemektedir. YSK bu kararında; kısıtlılık gerekçeleri açıkça belirtilmeyen kişilerin oy kullanabilecekleri kararını vermiştir. Yalova’da da bu 4 kişinin mahkeme kararlarında aynı durum söz konusu olduğu için oy kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Sonuç olarak; YSK tarafından haklarında inceleme yapılan 41 yurttaşımızdan 3’ünün  30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde oy kullanmalarında sakınca olabileceği ancak, bu durumun seçim sonuçlarını etkilemediği, değiştirmediği ortadadır.

Yalova’da Belediye Başkanlığı’nı kaybedenlerin iddia ettiği gibi askerlerin, ölülerin, sandık kurulu görevlilerinin oy kullanmadığı, zihinsel engellilerden oy kullanan 3 yurttaşımızın iradesinin seçim sonuçlarını değiştirmeyeceği net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

O nedenle seçimin yenileneceği yönündeki haberler ve iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haber ve iddiaları yayan merkezler sandıkta kaybettikleri seçimi masa başında kazanmaya çalışanlardır. Ancak buna da güçleri yetmeyecektir" 

Editör: TE Bilişim