CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel kurulunda, Yalova seçimlerinin iptal edilmesine ilişkin, "Eğer siz bir seçime müdahale ediyorsanız iptal edileceğini önceden bilip ilan ediyorsanız arkadan YSK bunu onaylıyorsa bu seçimin güvenliği her yerde tartışılır. Ben buradan Yalova'daki kardeşlerime seslenmek istiyorum. Kim ne yaparsa yapsın bir kişiyi seçtiniz ve belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. O kişiye sahip çıkın. Onun arkasında durun. Oylarınızı satın almak için dünyanın parasını dağıtacaklardır" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı, Yalova seçiminin iptal edilmesine değinerek şöyle dedi:

"Cumhuriyet tarihinin en şaibeli seçimlerinden birisi gerçekleşti. Seçimin güvenli olmasının yolu yargı denetiminde olmasıdır. Ama bu seçimler yargı denetimde değil, hükümetin denetiminde ve gözetiminde gerçekleşti. O nedenle her yurttaş haklı olarak kaygı duyuyor. Normal bir demokraside oy kullanan yurttaş benim oyum çalınacak mı çalınmayacak mı diye bir kaygı içine girmez. Sandıklara sahip çıkılacak mı, çıkılmayacak mı diye bir kaygı içine girmez. Oyunuzu kullanmışsınızdır, güvence altında sayımı yapılır ve sonuçları ilan edilir.

Ama bizim ülkemizde bu olmuyor. Neden? Başbakanlık koltuğunda oturan zat bir açıklama yapıyor. "İnşallah, önümüzdeki günlerde Yalova seçimleri de iptal edilecek'. Söyledi mi, söyledi, iptal edildi mi. Hangi güvenlikten söz edeceğiz, sandık güvenliğinden. Hangi anlayıştan söz edeceğiz. Eğer siz bir seçime müdahale ediyorsanız iptal edileceğini önceden bilip ilan ediyorsanız arkadan YSK bunu onaylıyorsa bu seçimin güvenliği her yerde tartışılır. Geldiğimiz nokta budur.

Ben buradan Yalova'daki kardeşlerime seslenmek istiyorum. Kim ne yaparsa yapsın bir kişiyi seçtiniz ve belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. O kişiye sahip çıkın. Onun arkasında durun. Oylarınızı satın almak için dünyanın parasını dağıtacaklardır. Bunların hepsini biliyorum ama ben Yalovalılara güveniyorum. Onlar gereğini yapacak."

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Yalova'daki seçimi iptal etmesine ilişkin, "YSK, Yalova'da AKP'ye teslimiyeti tescil etmiştir" görüşünü savundu.

Tezcan, yaptığı yazılı açıklamada, bu seçimin "yargı gözetim ve denetiminde" değil hükümetin "gözetim ve denetiminde" yapıldığını öne sürdü.  

Her sandıkta "parti devletinin izi" olduğunu savunan Tezcan, "YSK,Yalova'da AKP'ye teslimiyeti tescil etmiştir" iddiasında bulundu. 

Tezcan, "Zihinsel özürü nedeniyle kısıtlı olduğunu iddia ettikleri kişi AKPsandık kurulu üyesidir. Bu kişiyi sandık kurulu üyesi yapmışlar, oy kullandırmışlar, sonra da itiraz etmişlerdir. YSK bunu bildiği halde seçimi iptal etmiştir. İptal kararı sandığı hırsıza teslim etmektir. Anlaşılan o ki YSK,Yalova kavurmasının faturalarını kurtarmak için bu kararı almış. Bu vebal bu YSK'yı götürür" ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim