Ankara Ticaret Odası (ATO Kongre) Merkezi, CHP'nin olağanüstü kurultayına sahne oluyor. İki gün sürecek kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce başkanlık yarışı verdi.  Kurultay salonuna önce Muharrem İnce, ardından da Kemal Kılıçdaroğlu girdi. Kılıçdaroğlu salona girişinde büyük alkış alırken, sloganlar da atıldı.  Kılıçdaroğlu'nun 50 il başkanı ve yeterli sayıda delegenin Divan Kurulu için verdiği önergeyi okuması ve el kaldırma yöntemi ile oylatmasıyla, Divan Başkanlığına Engin Altay seçildi ve kurultay başladı.  Genel başkan adayları Kılıçdaroğlu ile İnce, kurultay salonunda yan yana oturdu. İlerleyen dakikalarda, iki ismin adaylık için topladıkları imza sayısı açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu 944 delegenin, Muharrem İnce de 177 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday oldu.

Kurultayda ki ilk konuşmayı CHP Yalova Milletvekili ve Genel Başkan adayı Muharrem İnce yaptı. İnce konuşmasında, "Umuda koşanların omuzlarını omuzlarımızda hissederek yürüyereceğiz. Ülkemiz insanına en güzelini vermek için buradayız.  Umutlarımızı yeşertmek için buradayız. Ben Genbel Başkan olduğumda CHP'nın genel merkezi ışıkalrı sabaha kadar yanacak. Seçim gününde CHP merkezini cenaze evi gibi yapmak için değil baytram yerine çevirmek için buradayım. Türkiye'de ayrımcılıkların bitmesi için buradayım . Alevi gencin cenazesine katılmayan devlet erkanına hesap sırmak için buradayım. Evlatlarımızın sokaklarda sopalarla öldürülmemesi için buradayım. Atatürk ve silah arkadaşlarına iki ayyaş denilmemesi için buradayım. Cumhurbaşkanını Yüce Divana göndermek için buradayım. Yaşıyorsak bir hücremiz bunun için yaşayacak, bunun için birlikte olacağız. Partimizin programını ilkelerini belirlememiş kadrolarla gelecek düşünemeyiz. Sağda daha fazla oy var düşüncesi ile sağa kaymak seçmeni kandırmak doğru değildir. Bu mantığı doğru bulmuyorum. Ben bu toplumun sol görüş ile daha mutlu olacağını düşünüyorum. Ortada olmak olmaz. Artık Genel Başkan ne zaman istifa edecek diye tartışılmayacak, koltuğa yapışan Genel Başkan olmayacak. Tüzükte yazacak. Partiyi iktidar yapamayan genel başkan gidecek. Biz ise ülkenin sorunlarını konuşacağız. CHP'de sağa ve sola açılmayı tartışmalıyız. Evlatlarımızın sokaklar da sopalarla dövülerek öldürülmemesi için buradayım. Cumhurbaşkanını Yüce Divan'a gönedrmek için buradayım. Diyarbakır'dan Rize'ye kardeşlik türküleri söyeleyeceğiz. Bana büyük isimler değil, bana büyük davaya inanmış isimler lazım. Nasıl bir Türkiye istiyorsak önce öyle bir CHP yapacağız. Cumhurbaşkanı adayımızı televizyondan öğrendim.  Bir Cumhuriyet düşmanının, Atatürk düşmanı bir adamın, Köşk'e çıkmasını hazmedemiyorum. Hazmedemiyorum ben bu seçimi. Masaya yumruğumu vuracağım diyor. Siparişle yumruğunuzu vurursanız sadece eliniz acır.  Kılıçdaroğlu disiplin diyor. Disipsizliği yapan kendisidir. 'Korku duvarlarını yıkacağım' diyen sizdiniz. Yazık değil mi düğün salonunda kurultay yapıyoruz şimdi..Salonlar doluymuş.. Ben aradım, salonlar boş. Bu partiye neden oldunuz diyorlar bana işte bunun yüzünden aday oldum. Bu partiye düğün salonunda kurultay yaptırmamak için aday oldum. Öğretmen sınıfı sadece susturur, başarıya taşıyamaz. Çocuklar ondan öğrendikleriyle başarılı olduklarında başarıya uğraşırlar. disiplin başarıya odaklanmayla olur. Partinin üyeleri sizin iktidar olacağınıza inanırsa kendiliğinden disiplin sağlanır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Muharrem İnce'nin "CHP sağa kaydı" ifadelerine takılan Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki CHP sağa kaçtı. CHP özgürlük ve demokrasi partisidir" dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, "Beni iyi dinleyin. Siyasal partiler yasasının değiştirilmesiyle ilgili mücadele eden CHP'dir. Şimdi biz sağa mı kaydık. ÖYM'leri benim kadar eleştiren benim gibi başka bir lider olmamıştır. Hangi CHP genel başkanı Deniz Gezmiş'in mezarına gitmedi. Bizim devrimciliğimiz kağıttan devrimcilik değil, bizim devrimciliğimiz yürek ister. Baskıcı devlete karşı çıktım, her zaman karşı çıkacağım. Ben sağcı-solcu ayrımı yapmadan tüm insanlarımı seviyorum. Çünkü bizim anlayışımıza göre iktidar olduktan sonra sadece solculara hizmet etmeyeceğiz. Bu ülkenin en temel sorunu Yoksulluktur. Biz yoksullukla ilgili proje hazırladık diye şimdi sağa mı kaydık. Yoksulluğu tarihe gömeceğiz. CHP elitist bir parti diyorlar. Elitlere saygım var, aydındır. Ama bir elitistler var. Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bunu herkes iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Elitizmi reddediyorum. Dersimli Kemalim, devrimci Kemalim. Bir cumhuriyet çocuğuyum ben. İnsanıma aşığım ben. Dersim’in köyünde bir Aralık ayında doğdum. 7 kardeşiz. En büyük ablam okuma yazma bilmez. Annem de okuma yazma bilmiyor. Babam küçük bir memur. Yedi kardeşten üniversiteye giden tek benim. Haram lokma yemedim. Helalin peşinde oldum. Kitabımda hırsızlık, kul hakkı yemek yok" diye konuştu.

Ardından seçim için sandık başına giden CHP delegeleri oylarıyla CHP'nin genel başkanını belirledi. Saat 17:00 itibarı ile açılan sandıktan yeniden Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Delegelerin 740'ının oyunu alan Kemal Kılıçdaroğlu delegelere teşekkür ederken 415 oy alan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Kılıçdaroğlu'nu ilk tebrik eden isim oldu. 

Editör: TE Bilişim