Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal eTR ödüllerinde 1'ncilik alan ZAMBAK Projesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Basının karşısına ödül ve ZAMBAK Projesi ekibi ile çıkan Koçal Yalova'nın bilgi toplumuna dönüşümün merkezi olacağını dile getirdi. Böylesi bir ödülü almaktan mutlu olduklarını dile getiren Koçal, "Her sene Türkiye genelinde bir ödül almaya 2013 yılında da devam ettik. TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın, ekonomide ve toplumsal yaşamda kalitenin, verimliliğin, rekabet gücünün artırılması, bilgi toplumuna dönüşümün gerçekleştirilmesine destek amacıyla verdiği ‘eTR’ ödüllerinde Yalova Belediyesi ZAMBAK projesiyle birinci oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın elinde bu ödülü aldık. Bizim için son derece onur verici bir ödül bu. Çok mutluyuz" dedi. 

"Dönüşüm Dalgasının Önünde Kimse Duramaz"

ZAMBAK Projesinin bilgi toplumuna dönüşümde önemli bir adım olduğunu da dile getiren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, "Zambak Projesi tüm personelimizi kapsıyor. Çalışmalar aksamadan devam ediyor. Bu proje sadece Türkiye'de değil araştırmalarımıza göre Dünya'da ilk kez uygulanıyor. Ben bundan sonra Türkiye'nin hızla bu sisteme dönüşeceğini düşünüyorum. Zira dalganın önünde durulmaz. Bu da önemli bir toplumsal dönüşüm dalgası. 300 yıldır yaşadığımız sanayi toplumundan sonra yeni Bilgi Toplumunun paradigmaları ve dinamiklerine uygun olarak yönetim biçimleri de, üretim biçimleri de, eğitim organizasyonları da toplumsal yapının dinamiklerine uygun olarak dönüşmek zorunda. Bizde yönetimin dönüşümünün bir örnek pratiğini ortaya koyduk. Önümüzdeki süreçte bunun önemli yansımaları olacak. Büyük kamusal mekanlara gerek kalmayacak. O nedenle bu belediye binasına ihtiyacımızın olmadığını her defasında söylüyoruz. Kamu binası zengini bir ülkeyiz. Her tarafta devasa kamu binalarımız var. Önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte bu binalar başka ihtiyaçlar için kullanılacaktır. Bu sadece teknoloji kullanımı ile ulaşılan bir netice değil. Teknoloji burada sadece araç. Biz aracı amaca uygun olarak kullandık ve ortaya bu çıktı. Burada toplam kalite, performans, süreç, elektronik belge yönetimi gibi farklı farklı kalite yönetimlerini bir araya getirerek böyle bir pratik ortaya çıkardık. O nedenle önemseniyor. Ödüle layık görülmesinin altında yatan sebepte budur. İnanıyorum ki Türkiye, Dünya'da da öncülük yaparak ülkedeki bütün kamu yönetimini bir dönüşüme tabi tutacak. Gelecekte devlet adına, kamu adına halka hizmet eden bütün kurumlar bir bütün içerisinde olacak. Ayrı bir belediye, emniyet, tabu dairesi olmayacak. Bundan sonra bizim beyaz masaların benzeri kontak centerlar olacak. Vatandaş kamudan hangi hizmeti talep ediyorsa tek noktadan bu hizmetleri alabilecek. Biz böyle bir sürecin başlangıç noktası olmaktan gururluyuz. Yalova her toplumsal yapının başlangıcında önemli bir yer tutmuş. Bilgi Toplumunun dönüşümünde de yine önemli bir yer tutuyoruz. Tarih Yalova'yı bu dönüşümün başladığı yer olarak yazacak" diye konuştu.

Rüstempaşa Camisinin Kitabı Hazırlandı

Toplantıda Yalova'da ki en önemli Osmanlı dönemi eseri olarak bilinen Rüstempaşa Camisi ile ilgili de bilgi veren Koçal basımı gerçekleştirilen kitabında tanıtımını yaptı. Arşivlerde ki belgelerin Türkçeye çevrilmiş halinin yer aldığı kitabı sadece bin adet bastırdıklarını vurgulayan Koçal, "Yalova merkezde bir elin parmakları kadar dahi olmayan tarihi eserimiz var. Bunlardan bir tanesi bugün kent Müzesi olarak kullandığımız eski hükümet konağı. Rekonstrüksiyon olarak aslına uygun şekilde yapılmıştır. Yine merkezde bulunan diğer bir tarihi eserimiz de Rüstempaşa Camisidir. Bu camimizi de belediye olarak restore ettirdik. Burası da hizmete girdi. Biz sadece bu camimizin restorasyonu ile kalmayıp bir de camimizle ilgili arşivlerden akademik bir çalışma yapalım istedik. O çalışmada nihayet tamamlandı. Rüstempaşa Camisinin arşivdeki belgelerinin Türkçeleştirilmişidir bu kitapta yer alanlar. Gerçekten çok güzel bilimsel bir çalışma ortaya çıktı. Sadece ilgililerine bu kitap dağıtılacak olduğu için 1000 adet bastırdık" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim