Yalova’yı engelsiz bir kent yapacağını söyleyen Koçal bununla ilgili neler yapabileceklerini anlattı. Bahane Cafe’de gerçekleşen yemek davetine çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Ayrıca Koçal Yalova’daki tüm toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun bir şekilde dizayn edileceğini söyledi.

Engelliler için Bahane Cafe’de düzenlenen yemekte konuşan Koçal, “Yönetici arkadaşların beni ziyaretinde söylediği gibi bardağın dolu tarafı da var boş tarafı da var. Bundan birkaç sene öncesine göre bakarsak şunları da yaptık diye sıralayabiliriz. Ama yapılması gereken nelerdir diye baktığımız zamanda şunlar eksikmiş diye sıralayabiliriz. Nerden baktığımıza bağlı. Bizim görevimiz eksiklikleri hatırlayarak onları da tamamlama gayreti içinde olmak, yani bardağın boş tarafını da görmek yönetici olarak bizim görevimizdir. Ama onları bize göstermekte o sıkıntıyı bire bir yaşayan insanların yönetici, dernek ve arkadaşlar aracılığıyla o bilgileri Goldenbahis bizlere ulaştırmalıdır. Şimdi ben bu tip konularda bir şeyi çok önemsiyorum.

Bir öğrenci bile üniversiteye hazırlanıyorsa kendine hedef koymalıdır. Ben şu üniversiteyi kazanacağım demelidir. Hedef koyan insan ona göre sıkar dişini ona göre çalışır. Hedef olmadığı zaman unutuverirsiniz. Şimdi bizde bir çok konuda kendimize hedef koymayı bir ilke olarak belirledik. İşte bu konuda da biz dedik ki bir baktık ki arkadaşlarımızla beraber. Biz bu konuda Türkiye’nin neresinde olabiliriz diye baktık. Kendimize çok güvenerek dedik ki evet biz Yalova kenti olarak engelsiz bir kent olma hedefini koyarsak biz bunu başarabiliriz dedik bu gerçekçi bir hedef bizim açımızdan. Peki engelsiz kent olma yolunda neler yapacağız:  öncelikle Yalova’daki kamusal alanlara engellilerin rahat bir şekilde girmesi lazım ne vardı eksiğimiz örnek olsun diye söylüyorum Cumhuriyet Meydanı’nda eski hükümet binasını Kent Müzesi olarak yapıyorum anıtlar kurulu dedi ki onun bir şartı var eskiden nasılsa o bina aynısını yapacaksın.

Eskiden engelli düşünülmemiş yıkıldığı zaman yüz sene evvel ne yapalım şimdi o zaman böyle bir şey yoktu belki gündemde ama şimdi var Yalova da en az üç dört bin tane engelli vatandaşımız o müzeden istifade etmeyecek mi? Oradaki yapılan toplantılara katılmayacak mı? O zaman dek ki buraya bir asansör lazım Anıtlar Kurulu mücadele etti bizimle. Olmaz dedi bu tarihi eser aynen bire bir olacak. Neyse ki ikna ettik. E sadece omu merkezde bir camimiz var Yalova’nın en büyük camii, dört yolda yeni bir cami yapıyoruz yani vatandaş yapıyor biz yapmıyoruz belediye yapmıyor. Ama şimdi bu camiye engelli vatandaşımız gitmeyecek mi? Eskiden böyle bir gündem yoktu ama şimdi var. O zaman oraya da asansör lazım dedik.

Mesela beş tane asansör siparişi verdik bir tanesi otuz milyar civarında. Bunlar önümüzdeki günlerde gelecek onlar gelmeden bunların açılışını yapmayacağız dedik. Bunun gibi kamusal alanda engelli vatandaşlarımızın gitmesini kolaylaştıracak ne varsa bunun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yalova’daki bütün toplu taşıma araçlarında bakın Yalova’da 167 tane minibüsümüz var yeni alacağımız büyük araçlarda dahil olmak üzere hepsinde muhakkak engelli mekanizması olacak.

Olmazsa olamaz peki ne zaman olacak ona da bir tarih verdik. 5-6 ekim tarihlerinde Yalova’da Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin de katılacağı sağlıklı kent adında uluslararası bir toplantı yapılacak. Dedik ki bu toplantıyı bir sebep olarak kabul edelim o günlerde Yalova’da yapacağımız bu işlerin açılışını yapalım. Organik ulaşım dediğimiz ulaşımın açılışını yapalım. Bu toplu taşıma araçlarının dönüşümünü o güne kadar bitirmiş olalım. Bu kaldırımları o güne kadar büyük çoğunluğuyla bitirmiş olalım. Şunu iyi bilin ki geçmişte olmadığı kadar bardağın dolu tarafını boşaltmaya çalışıyoruz.” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim