Ak Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan parti il binasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kamuoyunda konuşulan her konuda sorulan cevapları yanıtlayan Pehlivan ilk olarak YSK'ya yapılan itirazla ilgili açıklamada bulundu. Seçimin iptal edileceğine inandığını vurgulayan Pehlivan, "7 Nisan Pazartesi itibariyle YSK’ya itirazımızı yaptık. tahmin ediyoruz 1 hafta içinde sonuçlanır. İtiraz gerekçelerimiz belli. Kullanılan usulsüz oylarla ilgili. Bunları tespit ettik. Somut tespitlere dayanıyor. Seçimlerin yenileneceğini umut ediyoruz. O yönde bir karar çıkacağını umut ediyoruz. Bizim çabamız belediyeyi olmazsa olmaz almak değildir. Bize emanet edilen oylara sahip çıkmaktır. Bu oylar milletin oylarıdır. Biz de o oyların savunucusuyuz. Bu oylara sahip çıkmak istiyoruz. Adalet ne ise o olsun diyoruz. İl Seçim Kurulu biliyorsunuz taleplerimizin tamamını reddetti. Bundan sonra kalan yol YSK’ydı. YSK usulsüzlüklerle ilgili kararını verecek. Bu konuda emsal kararlar var. birebir Yalova’ya benzeyen kararlar var. Bununla ilgili seçimin yenilenmesi önerildi. Biz de Yalova için seçimlerin yenileneceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz seçimden bu yana CHP bir baskı oluşturmaya çalıştırdı. Bu baskıyla insanları galeyana getirip oyların çalınacağı, adliyedeki hakimlere baskı yapılacağı yönünde sürekli beyanatlarda bulunuldu. Ancak gördük ki; bu etkilenme söz konusu değil. Çünkü 4-5 oyla seçim sonuçlarının belirlendiği bir süreçte herhangi bir etkilenme söz konusu olsaydı mutlaka AK Parti galip çıkardı. Demek ki böyle bir şey söz konusu değil. Yalova’da birileri usulsüz oy kullandırmış. Bu sandıklara müdahaledir. Bu sandıklardan oy çalmadır. Bu milletin kaderini etkilemedir. Yani yapılan baskı sandıklaradır. Sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinden tutun, kullanılan usulsüz oylara kadar bir sürü yasa dışılıklar mevcut. Millet bunun hesabını tekrar sandıkta soracaktır. Biz öyle düşünüyoruz" dedi. 

"Seçimin Galibi Ak Parti'dir"

Yerel Seçimde Ak Parti'nin oylarını %6.5 oranında arttırdığını dile getiren Ak Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, "Seçimin gerçek galibi Ak Partidir" dedi. Ak Parti'nin 300 oyunun sandıkta çalındığına da dikkat çeken Pehlivan, "Bizim tahminimiz 300 oyumuz sandıktan çalınmış. Aslında bu seçimin galibi AK Parti. Biz oylarımızı geçen seçime göre yüzde 6,5 artırdık. CHP’nin de artırdığını biliyoruz. AK Parti bu seçimin mağlubu değil galibidir. Türkiye geneline baktığımızda da AK Parti’nin seçimin galibi olduğunu biliyoruz. Bir çok ilde sıfır çektiler. Hemen komşumuz İzmit’te sıfır çektiler. Öyle güçleri varsa o illere müdahale etselerdi. CHP’nin genel anlamda düştüğü durum meydanda. Meydanda söyledikleriyle seçim sonuçları ortada. Türkiye’de durumu AK Parti ve diğerleri durumuna getirdiler olayı. Sonucunu da gördük. Gerek cemaatin gerek siyasal partilerin destekleriyle aldıkları oy ortadadır. Bir galibiyeti Yalova’da 4 oy farkla ve entrikalarla alınmış bir galibiyetin gölgesine sığınmak bir muhalefet partisinin işi değildir. Millete bunu yutturamazlar, millet bunu yemez. AK Parti gücünü artırarak tekrar milletin teveccühüne mazhar oldu. Durum ortada. Laf kalabalığına getirip, insanları ayaklandırıp, adliye kapılarında bekletip baskı yapacağını düşünenler Yalova’dan başka yere gitmek zorundalar. Çok güveniyorlarsa kendilerine başka alanlarda siyaset yapsınlar. Bize her türlü iftirayı attılar seçim sürecinde. Bunu Yalova kamuoyu gördü. Bugün itibariyle Sayın Belediye Başkanı 3 günlük de olsa, 5 günlük de olsa makamında oturuyor. Hayırlı uğurlu olsun. Biz insanların oylarına saygılıyız. Hep bundan bahsettik seçimin başından beri. Biz sürü yolsuzluklardan bahsettiler. Şu anda belediye ellerinde" dedi.

Pehlivan'dan Salman'a Destek

Vefa Salman'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk talimatını Belediye'nin hesaplarının Yalova Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından denetlenmesi olduğunun hatırlatılması üzerine ise Pehlivan, "Çok güzel bir süreç aslında bahsedilen. Ben mali müşavir olarak meslektaşlarıma güveniyorum. Gidip bağımsız incelemelerini yapsınlar. Bu olduktan sonra acaba millete ne söyleyecekler. Ben bunu çok merak ediyorum. Biz de alırsak belediyeyi bağımsız denetimin belediyeler için gereken bir şey olduğuna inanan bir insanım. Mesleki görüşlerim ışığında bizim mali müşavirlerimiz bağımsız denetimlerini yaparlar. Sayıştay denetimi gibi değildir bu. Mevcut durumu ortaya koyarlar. Ondan sonra söyleyecekleri bir şey kalmaz. Seçim öncesinde CHP denetim komisyonlarında üyeleri vardı. Bilgi alma yasası gereği her türlü belgeye ulaşma şansları vardı. Belediyenin borçları, hesapları sürekli Sayıştay’a gidiyor. Ben geçmişte de söylemiştim. Belediyenin borçları, alacakları Sayıştay tarafından denetlenir ve bunlar kamuoyuna açıktır. Bunlar gizli değildir. Ellerinde herhangi bir usulsüzlük varsa yargı yoluna başvurabilirler. Ama meydanlarda çamur atıp, oraya oturup da bir şey yokmuş demenin de ektik bir tarafı yok. Bizler ahlakı davranmayı öğrenmemiz gerekiyor. Ahlak hepimize lazım" şeklinde konuştu.

Revizyon Beklentisi Yok

Öte yandan kamuoyunda dolaşan Ak Parti Yönetiminde revizyona gidileceği söylentilerine de cevap veren Pehlivan, "Şu anda herhangi bir şey yok. Yalova’da henüz seçim de bitmedi. Seçim bittikten sonra otururuz eksiklerimizi görüşürüz. Hatalarımız varsa değerlendiririz. Ondan sonra gerekli kararları veririz. Ancak dedikodu ile spekülasyonla işimiz yok. geçmişte olmadı, şimdi de olmaz" diye konuştu.

CHP Yanlış Algı Oluşturma Peşinde

CHP'nin seçimden defalarca galip çıktığı algısı oluşturmaya çalıştığının da altını çizen Pehlivan, "Arkadaşlar sebep olarak kısıtlı olanların oy kullanması var. Bol miktarda, kısıtlı, yasal olarak engeli olan ve oy kullanmaması gerekenlerin oy kullandığını tespit ettik. Yine sandık başkanlarından oy kullanma hakkı olmayanların oy kullandığını tespit ettik. Onun dışında birkaç husus daha var. Bizim sayılmayan 120 civarında sadık var. Bunlardaki geçersiz oylar var. sandıklarımız açılıp da sayılmadı bizim. Sadece geçersiz oylar sayıldı. Kamuoyuna CHP tarafından yanlış bilgi verildi. Birinci, ikinci, üçüncü sayım diye. Sandıklarda herhangi bir sayım yapılmadı. Sadece İlçe Seçim Kurulu’na başvurduğumuzda bir kez 120 sandık, bizim ve CHP’nin itirazları sonucu geçersiz oylar sayıldı. Onun dışında herhangi bir sayım yapılmadı. Yine sayıldı CHP galip geldi gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Böyle bir şey külliyen yalandır. 120 sandık 1 kez sayıldı. Bunun dışındaki sandıklar sayılmadı. Bunun için başvuru yaptık ve kabul edilmedi" dedi.

"Sandıkların Tamamına İtiraz Reddedilirdi"

Seçimde neden sandıklardaki tüm geçersiz oylara değil de sadece 59 sandıktaki geçersiz oylara itiraz edildiğinin sorulması üzerine Pehlivan, "İşin doğrusu 59 sandık için başvuru yaptık. Bizim başvurumuz üzerine CHP son dakikada 60 sandık için başvuru yaptılar. Tamamına başvuru yapsaydık ret olma durumu vardı. Emsal durumlara baktığımızda sandıkların tamamına başvuru yapıldığı zaman reddedilmiş. Biz tamamına başvuramadık, ret olur düşüncesiyle. Bu hukuki bir usuldür. Yalova’da 2 bin 300 civarında oy geçersiz. Milletin oyları bunlar. Burada sandık başkanların büyük eksikleri var. insanları uyarmamışlar. İnsanlar muhtar oyları ile başka oyları aynı zarfa koymuşlar. bu da yasa gereği geçersiz sayıldı. Hâlbuki bu insanların helal oylarıydı. O oylar geçersiz sayılmasaydı bu 2 bin 300 oyun birçoğu AK Parti’nin oyları. Bunu sandıklarda bulunun her partideki kişiler biliyor" dedi.

"Oylarımız %10 Artar"

Seçimin yenilenmesinin kendi oylarının artmasına neden olacağını da dile getiren Pehlivan, "Bugün seçim yenilense AK Parti’nin oy oranının önemli ölçüde artacağını düşünüyorum. Yüzde 10 civarında artar diye düşünüyorum. Çünkü; bunların belediyecilikteki başarısızlıkları ortada. CHP’nin genel anlamda belediyecilikte çok başarılı olduğu söylenemez. AK Parti belediyelerin başarısı ortada. Millet bunu değerlendirecektir. Seçimlerin yenilenmesi bütün partiler için öz eleştiri olacaktır. Herkes eksiklerini ve hatalarını göreceklerdir. Herkes ona göre bir çalışma izleyecektir. İkinci bir seçim olursa hem partiler hem ilimiz için iyi olacağını düşünüyorum. En azından geçmişteki hataları yapmayacağız" şeklinde konuştu.

"MHP Kendine Çeki Düzen Vermeli"

AK Parti içerisinde çok sayıdaki tepki oyunun CHP’ye kaydığı yönündeki söylentileri de cevaplayan Pehlivan, "Genel seçim oyları ile yerel seçim oylarına baktığımızda her dönemde partilerin oylarında bir takım kaymalar olur. bu adaylara bağlıdır. Gerek belediye, gerek il genel meclisi adaylarına gerekse belediye başkanlarına karşı tepki oyları olmuştur. bu her partide olmuştur. gerek CHP gerekse MHP’de de olmuştur. MHP’deki durum ortada zaten facia. Acilen MHP’nin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü oyları ortada. İl Genel Meclisi oyları ile belediye oyları arasında yüzde 50’nin üzerinde fark var. bizde de tabiî ki adaylara duyulan tepki olmuştur. aday gösterilmeyenlerle ilgili tepki olmuştur. bunlar olağandır. Saygıyla karşılamak gerekiyor. Biz o insanların gönüllerini aldığımızı düşünüyorduk. Demek ki eksiklerimiz, hatalarımız varmış. Tekrar gözden geçireceğiz. Çünkü bunların tamamı AK Partili insanlar. Bizim partimizde geçmişte görev alıp da aleyhimize çalışan insanların olduğunu da biliyoruz. Bu da bir realite. O insanlarla da görüşürüz, onların gönlünü almaya çalışırız" dedi.

Aynı Adayla Yola Devam

Seçimin yenilenmesi halinde Yakup Koçal'la yola devam edeceklerini vurgulayan Ak Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Bizim değil de genel merkezin bir tasarrufudur. Ben bu tür seçimlerde aday değişiminin olacağını düşünmüyorum. Kişisel görüşümdür bu. bu Genel Merkezi’mizin tasarufudur. O konuda bir şey söylemek doğru olmaz. Mesele adaylarla ilgili değil, bizim hatalarımızla ilgilidri. Dediğim gibi AK Parti başarılıdır. Çünkü 4 oy fark demek aslında başa baş bir seçim geçtiği anlamına geliyor. diğer partilerdeki kaymalara baktığımızda bize oy vermeyecek insanların kendi partilerinin kazanma şansı olmadığını görüp CHP’ye yönlendiğini gördük bu seçim sonucunda. Böyle bir öz eleştiri de yapmak gerekiyor. Seçimlerin yenilenmesi bize özeleştiri yapma fırsatını da tanıyacak. İnşallah hakkımızda hayırlısı olur. Yalova hakkında hayırlısı olur. Siyaset bir anlamda da tahmüllü olma sanatı diyorum. Tahammüllü olmayı öğreneceğiz"

Editör: TE Bilişim