Yalova gündemine bomba gibi düşen ve gündemin en sıcak konusu haline dönüşen Samanlı, Kazımiye, Elmalık, Safran ve Hacımehmet köylerininYalova'ya mahalle olarak bağlanması konusunda karşılıklı açıklamalar sürüyor. Geçtiğimiz gün bir basın toplantısı düzenleyen Samanlı Köyü Muhtarı Çetin Pehlivan, Safran Köyü Muhtarı Necmi Metan, Hacımehmet Köyü Muhtarı Ahmet Güden, Kazımiye Köyü Muhtarı  Akın Öztürk ve Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz konuyu yargıya taşıyacaklarını söylemişti. Bu reste Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'dan da restle cevap geldi. Salman, "Bu köylerin mahalle yapılması için çalışma başlatıldı. Köy muhtarları istiyorlarsa konuyu yargıya taşısınlar. En doğa haklarıdır. Ama bu konuyu kaşıyan Samanlı Muhtarı Çetin Pehlivan'dır. Bu köylerin tüm hizmetlerini zaten Yalova Belediyesi vermektedir. Yolunu, suyunu, kaldırımını biz yapıyor, çöplerini biz temizliyoruz. Bunlar aslen belediyemizin görevi değildir. Yalova Belediyesi bu hizmeti köylere verirken kimse teşekkür etmez, tebrik etmez, arayıp sormaz ama Yalova'nın ve kamunun yayarına yapılacak bir iş olduğunda da oradaki bazı insanların bireysel çıkarlarına dokunduğu için buna tepki verirler. Bu da onun doğal bir yansımasıdır. Samanlı köyü ile ilgili olarak kimse kimseyi kandırmasın orasının artık köy statüsü kalmadı. Benim akrabalarım o köylüdür. Samanlı Köyü bir şekilde bir belediye başkanı kazandırmıştır bu kente. Dolayısıyla ben o köyün çıkarlarını Çetin Pehlivan'dan daha çok korurum. Yine Samanlı içerisinde bir mahalle oluştu. Orada yaşayanların sayısı köy halkının çok üzerindedir. Bu uygulama keyfi bir uygulama değildir. Oradaki bir çok insanın talebi ile hayata geçirilmek için düğmeye basılmıştır" dedi. 

"Artık Zamanı Geldi"

Yalova'nın genişlemeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Salman 5 köyün Yalova'ya mahalle olarak bağlanma zamanının geldiğini dile getirdi. Salman açıklamasının devamında, "Ben bu 5 köyü Yalova'ya mahalle olarak kazandırmak isterken bu köylerin köy özelliğini kaybettiklerini de göz önünde bulunduruyorum. Yalova sınırları artık kente cevap veremez hale geldiği ortadadır. Bunun altında siyasi bir amaç yatmadığını da tüm Yalova biliyor. Köylerde bir kaç bireysel çıkarı olan insanın konuyu bu şekilde kamçılaması ve negatif reaksiyon vermesi son derece yanlıştır. İmar açısından da Yalova'nın artık genişlemeye ve doğru planlamaya ihtiyacı vardır. Bu köyler zaten bir gün mutlaka mahalle olacaktı o zaman da artık gelmiştir" sözlerine yer verdi.

"Rant Söylemi Çok Yakışıksız"

Muhtarların açıklamasında köylerin mahalleye dönüştürülme çalışmasının altında rant yattığı sözlerine de sert bir dille cevap veren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Muhtarların bir kaç kez telaffuz ettikleri, 'Rant' söylemini de çok yakışıksız buluyorum. Benim rantla işim olmadığını onlar çok iyi bilirler. O muhtarlar birebir beni iyi tanırlar. Ne benim ne de Yalova Belediyesi'nin rantla işi olmaz. Yalova Belediyesi Vefa Salman'ın babasının malı değildir. Yalova halkınındır, kamunundur ve bir devlet kurumudur. Dolayısıyla da yasalar çerçevesinde bu ciddiyetle çalışmaktadır. Bu karar Yalova'nın o arazilere ihtiyacı olduğu için alınmıştır. O muhtarların da, çocuklarının da ileride torunlarının da ihtiyacı olacaktır. Ben Yalova halkının geleceğini düşündüğüm için böyle bir adım atıyorum. 2-3 muhtar reaksiyon verecek diye Yalova'nın geleceğine pranga vurmam. Bu konu Yalova için artık olmazsa olmazdır" dedi.

"Kanuni Süreç Başladı"


Safran ve Hacımehmet Köylerinin Yalova'ya mahalle olarak bağlanması için kanuni sürecin başlatıldığını da dile getiren Salman sözlerini şu şekilde tamamladı, "Yalova Belediye Meclisinin gündemine gelen bu konuda 2 yöntem izlenebilir. Biri plebisit diğer ise kanuni yoldan sürecin işlemesidir. Kazımiye ve Samanlı için kanuni olarak başvuru yapıldı. Özellikle Muş Mahallesinden bana yoğun bir baskı var. Mahalle olmak istediklerini sürekli olarak dile getiriyorlar. Kazımiye köylülerinin de bunu istediklerini iyi biliyorum. Hacımehmet ve Safran Köylerinin de konuya sıcak bakacağından eminim. Bizim bu talebimiz tamamı ile kamunun menfaatinedir" 

Editör: TE Bilişim