Bugün İl Genel Meclisi'nde görüşülerek karara bağlanması beklenen Çevre Düzeni Planı Sanayi Alanları'na itiraz eden resmi kurumlar arasında Taşköprü Belediyesi de yer alıyor.

Belediye, itirazlarında, 13.10.2010 tarihinde 903-1091 sayılı çevre düzeni planındaki değişiklik taleplerini de öne sürüyor. Ancak itirazlarda bariz tarih çelişkisinin varlığı soru işaretleri uyandırıyor.

Taleplerden birinde, "Aksa fabrikası içinde yaklaşık 25 bin m2 alan santral alanına dönüştürülerek önerilmiştir. Tesisin ruhsatlı olması nedeniyle Çevre düzeni planına işlenmesi önerisi uygun bulunmuştur. Ayrıca söz konusu tesise ait onaylı 1/5000 ve    1/1000 ölçekli uygulama imar planları da bulunmaktadır" ifadeleri kullanılıyor.

Ruhsatı da kendisi veren Taşköprü Belediyesi'nin, bu tarihten bir ay önce TEMA'nın açtığı İmajbet 2010/589 Es.no'lu davada mahkemenin 23.07.2010 tarihinde verdiği "yürütmeyi durdurma" kararını yok sayarak yaptığı bu talepte, 13.10.2010 tarihinde kömürlü santrale ait onaylı bir imar planı olduğundan söz edilmesi ilgi çekici bir çelişkiye işaret ediyor.

Daha sonra, Bakanlık tarafından, 1000 ve 5000'lik planlarla ilgili mahkeme sonuçlanmamışken yenilenerek yapılan re'sen onay sonrasında, 10.11.2010 tarihinde Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç imzasıyla yürürlüğe girmiş, buna yapılan bin 100 itiraz ise, 31 Ocak 2011'de bakanlık tarafından gerekçeleriyle reddedilmişti.

Belediyenin diğer ilgi çekici talepleri arasında nüfusu adeta stabil durumda olan Taşköprü'de, otoyolun bölgeden geçecek olmasının konut talebini artıracağı savunularak Denizçalı ve Kabaklı'da "düşük yoğunluklu konut alanları planlanması var. Yine beldeye yakın zamanda sanayi kaynaklı göç olacağı savı ile belde merkezinde 4 kat yoğunluk artışı talebi, Topçular iskelesine kadar olan kısmın sanayi alanı yapılması gibi talepleri de, ağır sanayiye rağmen bol konut alanları oluşturulması gibi bir mantıkla bulunuyor.

Kemal BAYRI

Editör: TE Bilişim