Demokrasiye dayalı yönetim şekillerinin olmazsa olmazı siyasi partilerdir. Belirli bir siyasal programı uygulamak amacıyla bir araya gelenlerin oluşturduğu örgütlerdir.
Siyasi partilerin geçmişi insanlık tarihi kadar eskilere götüren görüşler vardır. İnsanlar kabileler halinde yaşarken bile onları yönetenlere karşı çıkan gruplar olmuştur. Bu oluşumların siyasi partilerin kökeni olduğu söylenir.
Kesin olan geçmişlerinin demokrasiden daha eskiye dayanmasıdır. Monarşiyle yönetilen toplumlarda bile her zaman yöneten ister kral, sultan, imparator ister şah, padişah olsun onun görüşlerine karşı çıkan gruplar olmuştur.
Gerçek anlamda siyasi partiler Fransız Devriminden sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa'da sonra dünyanın diğer bölgelerinde değişik siyasi görüşe sahip kişiler örgütlenerek yönetimde söz sahibi oldular, seçimlere katıldılar.
Halen günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş en eski siyasi partiler arasında İngiltere'de 1830 da kurulan Muhafazakar Parti ile  ABD de kurulmuş Demokratik Parti gösterilebilir.
Sağ-sol yelpazesi partileri sınıflandırmak için kullanılır. İdeolojilerine göre partiler aşağıdaki sınıflara ayrılabilir: 
Muhafazakar Partiler                      Komünist partiler
Hıristiyan Demokrat Partiler          Sosyal Demokratlar
Milliyetçi Partiler                              Faşist Partiler
İslamcı Partiler                                 Anarşist Partiler
Yeşil Partiler                                    Feminist (Kadın Sosyalist Partiler Haklarını savunan) Partiler
Amerika Başkanlık seçimlerinde en eski iki parti yarışır. Demokrat Parti (1828) ve Cumhuriyetçi Parti (1854) Bunları sonra gelen Libeteryan Parti (1971) ile Yeşil Partiyi (1996) sayıları yirmiyi bulmayan diğer partiler izler.
Alman Parlamentosunda temsil edilen siyasi parti sayısı 5'dir.  Hıristiyan Demokrat Birliği,  Alman Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti, Birleşik 90 Yeşiller, Hıristiyan Sosyal Birliği. Bunlara ek, Parlamento dışında 8 parti daha vardır. 
Fransa'da 7 Parti görüyoruz. Avrupa Ekolojisi, Yeşiller, Bağımsızlar ve Demokratlar birliği, Demokrat Hareket. Fransız Komünist Parti , Radikal sol parti, Ulusal Cephe.
Bizde en eski parti olarak 21 mayıs 1889 da kurulan İttihad-ı Osmani adlı dernek alınır. 
Derneğin amacı II. Abdülhamit'i tahttan indirmekti Sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti adını aldı. II. Meşrutiyetin ilanından sonra toplanan kongrede sıyası parti haline geldi (1908).
Cumhuriyet döneminin ilk siyasi partisi 9 Eylül 1923'te kurulan CHP'dir. Bunu 7 Ocak 1946 da kurulan Demokrat Parti izledi. Böylece çok Partili yaşama geçildi. Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişmektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekilmekte bir kısım da yasalara uymadığı için kapatılmaktadır.
25 Ocak 2015 itibariyle ülkemizde 87 parti bulunmaktadır. Partilerin seçime girebilmesi, yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesini gerektirmektedir. 25. Dönem Genel Seçimlerine 31 partinin katılabileceği bildirilmiş ancak bunlardan sadece 20'si YSK'na aday listesi vermiştir.
Bizde neden bu kadar çok parti var ve bunların en eskisi CHP'nin kuruluş tarihi 1925 diğerleri ise yakın zaman içinde. MHP 1969. DSP 1985 , AKP 2001. Saadet 2001, HDP 2012
Birinci neden partilerin ideolojiden Öte kişilerle özdeş olması. Seçim dönemlerinde sokaktaki vatandaşlara kime oy vereceğini veya verdiğini sorun parti adından çok şahıs adı alırsınız.
Bizde partiler kurucusu, lideri ile var oluyor, yaşamını sürdürüyor. Lider gidince parti dağılıyor. Geçmişe bakalım:

DEMOKRAT PARTİ: Adnan Menderes. Refik Koraltan ve Fuat Köprülü CHP den ihraç edildiler. Celal Bayar önce Milletvekilliğinden sonra CHP'den istifa etti. 7 Ocak 1946 da Demokrat Partiyi kuranlar. 1950 de iktidara gelip on yıl ülkeyi yönettiler. parti e zamandan bugüne Adnan Menderes'inadıyla birlikte anılır.
27 Mayıs 1960 da Milli Birlik Komitesi Türk Silahlı Kuvvetleri adına yönetime el koydu. Siyasi faaliyetler askıya alındı. Demokrat Parti 29 Eylül 1960 da kapatıldı.

ADALET PARTİSİ: 1961~l980 arası yaşamını sürdürdü ve liberal görüşlü bir partiydi. Org. Ragıp Gümüşpala ve arkadaşları tarafından  11 Şubat 1961 de kuruldu. Asıl çıkışını 1964 de Süleyman Demirel'in Genel Başkan seçilmeciyle yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle birlikte diğer siyasi partilerle birlikte 16 Ekim 1981 de resmen feshedildi.

ANAVATAN PARTİSİ: 12 Eylül darbesinden sonra 1983 ilk baharında siyasi partiler kurulmaya başladı. ANAP 20 Mayıs 1983'le 12 Eylül döneminde bir süre ekonomiden sorunlu Başbakan Yardımsı olan Turgut Özal tarafından kuruldu. İktidara geldi. Turgut Özal Cumhurbaşkanı oluncaya kadar yönetimde söz sahibi oldu. Özal'dan sonra parti başsız kaldı ve sarsıntı geçirdi.  2009 seçimlerinde Mesut Yılmaz memleketi Rize dışında bir varlık gösteremedi. Tabanı eriyerek bir tabela partisi haline geldi. 23 Temmuz 2009 da Demokrat Parti ile birleşme kararı aldı ve feshedildi. Şimdi AKP de bunların akıbetine mi uğrayacak soruları akıllara geliyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı koltuğunda tarafsız olması gereken , bu anlamda yemin ederek oturan Recep Tayyip Erdoğan tüm yasa ve teamüllere aldırış etmeden hareket ediyor. Bir türlü kendini AKP Genel Başkanı ve Başbakan ; olarak görmekten kurtaramıyor.