Yeni statü ve düzenleme sonrasında 24 takımın yer alacağı Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nin ilk lig kurulu toplandı. İstanbul'da yapılan toplantıya Yalova VİP Gençlik Başkanı Murat Yapıcı'nın yan sıra TBF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Serkan Erdem, TBF Ligler Direktörü Ayhan Özgümüş, TBF Ligler Direktörlüğü Yetkilileri Hande Aydın ve Gökhan Tokatlı ve kulüp yetkilileri katıldı.
Toplantıda ilk olarak ligde önümüzdeki üç sezon uygulanması planlanan karşılaşma statüsü katılımcılara sunuldu. Yapılan plana göre bu sezon 24 takımın mücadele edeceği lig, 2017-18 sezonu sonunda 18 takımın yer aldığı bir formata ulaşacak.
TBF’nin kulüplerin yanında olduğunu ve amaçlarının kadın basketbolunu ileriye götürmek olduğunu belirtenTBF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Serkan Erdem, “Bu sezon hep beraber yeni oluşturulan bu ligle güzel başarılara imza atacağımıza inanıyorum. TBF ve ligin yönetimi ile ilgili her konuda benimle görüşebilirsiniz. Benim kapım size her zaman açık. Bu toplantıların amacı kadın basketbolunu daha ileriye götürmek. Bugün bir araya gelmemizin de bu yolda önemli bir araç olacağına inanıyorum" dedi.
TBF Ligler Direktörü Ayhan Özgümüş, bu sene ligde yer alacak olan 24 takımın önce rolü oynayacağını dile getirdi:“Çok keyifli bir final grubu oldu. Bundan sonra da daha kaliteli seriler ve karşılaşmalar için çalışacağız. Basketbol için ne yaptık diye her gün düşünmeliyiz. 24 takım burada önce oldu ve basketbola katkı yapmak için inisiyatif ortaya koydu. Basketbolu ileri götürmek için bu takımlar gönüllü oldu ve seçildi. Salonlar kurmak, sporcuları en iyi şekilde istihdam etmek, tanıtımları, basın toplantılarını yapmak lazım. Biz de bunları sağlamak için ekip olarak hazırız. TBF her zaman yanınızda" şeklinde konuştu.
Bu sene uygulanması için sunulan lig statüsüne göre takımlar iki grup oluşturacak şekilde organize edilecek. Normal sezon sonunda gruplarını ilk sekiz içinde bitiren takımlar play-off’a yükselecek, son üç sıradaki altı takım ise bir sonraki sezon TKB2L’de mücadele edecek. Kulüp temsilcilerinin lig statüsü ve takvimi ile ilgili önerileri dinlendi ve bu konuda fikir alışverişinde bulunuldu. Lig statüsünün sunulmasının ardından normal sezon takvimi tartışıldı ve Ayhan Özgümüş katılımcılara Federasyon Kupası uygulanmasını teklif etti. Kulüplerin onayı ile Federasyon Kupası oynanması teklifinin TBF Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi. TBF Ligler Direktörlüğü Yetkilileri Hande Aydın ve Gökhan Tokatlı’nın yaptığı sunum ile devam eden toplantıda katılımcılara, kulüplerin oyuncular ile yapacakları sözleşmelerin esasları ve lisans kuralları hakkında bilgi verildi. Kulüplerin kadro statüsü ve yabancı oyuncu kuralı hakkındaki teklifleri tartışıldı.Ayhan Özgümüş kulüplere yeni sezonda uygulanacak olan forma standartları, salon kriterleri bilgi verdi. Aynı zamanda gerekli teknik imkanların sağlanması halinde tüm maçların TBF TV’den yayınlanabileceği anlatıldı.Toplantının sonunda kulüplere yeni sezonda yapılması gerekenler konusunda bilgi verildi.
Verilen bilgilere göre:
-Maç sonu basın toplantıları yapılmalı. Toplantıya mutlaka başantrenör ve süre alan bir oyuncu katılmalı.
-Şehirde maçlara dair tanıtım ve duyurular yapılmalı.
-Maçlara biletsiz veya davetiyesiz seyirci alınmamalı.
-Maçların oynanacağı salonlar belirlenmeli ve gerekli sözleşmeler yapılmalı. Salonlarda jeneratör yer almalı.
-Maç görüntüleri ortak sisteme yüklenmeli.
-Salon krokileri uygun formata göre düzenlenmeli ve giriş-çıkışlar belirlenmeli.
-Tribün düzeni belirlenmeli.
-Yayınların TBF TV’den yapılabilmesi için gerekli teknik teçhizat sağlanmalı.
-Maçlar en geç Salı akşamı ortak FTP adresine yüklenmeli.
-Her müsabakanın yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ortak FTP adresine yüklenmeli.
-İstatistik tutulması ve yayınlanması için gerekli teçhizat sağlanmalı.
Editör: TE Bilişim