Oluşan elektrikle kaldığı yerin lambalarını çalıştıran Ayvaz, "İmkanlarım yeterli olsa televizyon ve buzdolabını çalıştıracak enerjiyi üreten bir sistem de kurabilirim" dedi. 

Kurtköy'de dağlarda Yörük yaşamı süren ilk okul mezunu Ayvaz kendi geliştirdiği sistemle elektrik üretiyor. Dereye kurduğu dinamo sisteminden elde ettiği elektriği akülere dolduran ve yaşadığı çadırın aydınlanmasını sağlayan genç, sistemi kitaplarda gördüğünü ve uyguladığını dile getirdi. İlkokul mezunu olduğunu ve hayatının büyük bir bölümünün ormanda geçirdiğini belirten Ayvaz, “Biz ailecek kış aylarını merkeze bağlı Kurtköy’de geçiriyoruz. Onun dışında yılın geri kalanını hayvanlarımız için ormanda geçiriyoruz. Daha çocuk sayılacak yaşta ormandaki çadırımıza elektriği nasıl getirebileceğimizi düşünürdüm. Bir boru yardımıyla dağdan getirdiğimiz suyun önüne çarklar yaptım. Araba lastiğinden tutunda bisiklet tekerleklerine kadar pek çok şey denedim.

Geçtiğimiz yıl ahşaptan kendi yaptığım çark ile 30 Haziran 2012’de başarılı sonuçlar aldım. 6 kişilik ailemin yaşadığı çadırı aydınlatacak elektrik üretmeyi başardım. O zaman 12 voltluk bir dinamom vardı. Bir invetör (doğru akımı ters akıma çeviren dönüştürücü) yardımıyla aküyü doldurdum ve bu sayede kısa bir süreliğine de olsa televizyonumuzu bile çalıştırdım” dedi.

Bu yıl baharın kurak geçmesi yüzünden su temininde de sorunlar yaşadığını belirten Ayvaz, “Artık neyi nasıl yapmam gerekir konusunda daha fazla bilgi sahibiyim. Bu yıl en büyük sorun su. Bahar yeterince yağışlı geçmedi. Yağışlar geç geldi. Su yer altından başka yöne mi gitti, yoksa yağışsızlıktan mı bilmiyorum ama yeterince su akmıyor. Suyumuz yeterince aksaydı 60 Amperlik bir dinamo bana yeterdi. Onunla aydınlatmamızı sağlayacak, buzdolabı ve televizyonumuzu çalıştıracak elektrik enerjisini üretirdim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim