Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve 21 ülkeden 250 firmayı bünyesinde bulunduran 2014 Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nın (SANTEK’14) açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Askeri Stant Da Açıldı
2014 Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK’14), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla açıldı. İlki geçen sene 11 bin metrekare alan üzerinde, toplamda 167 stant ile gerçekleştirilen SANTEK’in ikincisi yapılan törenle açıldı. Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde açılan ve 250 firmanın katıldığı fuara; TÜPRAŞ, Ford , Pirelli, Sarkuysan, Kibar Holding, Polisan, DYO, Diler gibi lider firmaların yanı sıra Halkbank da sponsor oldu. SANTEK’14’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Aselsan da ikili görüşmeler yapmak üzere stant açtı.

Protokol Akın Etti
SANTEK’14’ün açılışına; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra AKP Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül, Vali Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, Lüksemburg Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mr. Robent Dennewald katıldı. 

Kongre Ve Fuar Merkezi Olacak
Programın açılış konuşmasını KOTO Başkanı Murat Özdağ yaptı. Özdağ, “Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Kocaeli, gelişmiş sanayisi ve hızla gelişen ticaret akışıyla Türkiye’nin fuar ve kongre merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyor” diye konuştu. Hem alansal hem de katılan firma sayısının geçen yılın üzerinde olduğunu söyleyen KSO Başkanı Ayhan Zetinoğlu ise konuşmasında, “Geçen yıl 167 firma ve kuruluş katılım göstermişti. Bu yıl bu sayı 250’ye çıktı. Doğu Marmara Bölgesinde yer alan illerimizdeki işletmelerimizin yanı sıra bu yıl başka illerden ve hatta uluslararası firmalarımız da katılım gösterdi. Bu fuar ile en büyük beklentimiz, firmalarımızın başarılı işbirlikleri kurmalarıdır. SANTEK’14 bu yıl ayrıca 2’nci Uluslararası Tesis, Tedarik, Yatırım Konferans’ı ile uluslararası bir konferansa ev sahipliği de yapacak” dedi.

Hedef Bin 500 İş Görüşmesi
“Geçen yıl büyük bir başarı ile gerçekleştirilen, Match4Industry eşleştirme etkinliğimiz bu sene yine SANTEK’14 ile eş zamanlı düzenleniyor” diye konuşan Zeytinoğlu, “21 farklı ülkeden 120 yabancı firma, Türk firmaları ile işbirliği yapmak amacıyla Kocaeli’ye geldi. Etkinliğe Türk firmalarla beraber toplamda 250’yi aşkın firma katılıyor. Böylece bölgemizdeki firmalarımızı yabancı firmalar ile buluşturuyoruz. Umarız firmalarımız başarılı işbirlikleri kurarlar. Hedefimiz bin 500’ün üzerinde uluslararası iş görüşmelerinin gerçekleşmesidir” ifadelerini kullandı.

Sıcak Dostluk Selamı Getirdim
Lüksemburg Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mr. Robent Dennewald, “Fuarlar anlamında Kocaeli Sanayi Odası’nın başarılı bir SANTEK Fuarı’na imza atması, beni çok sevindiriyor. İşletmeler arasındaki bu girişimciler sadece işletmeleri değil, ülkeleri ve bölgeleri de geliştirecek” şeklinde konuştu. Ardından kürsüye çıkan Başkan Karaosmanoğlu, “Her zaman bu fuarları düzenleyecek firmalarımızın yanındayız. Kocaeli bir üretim kenti. Artık üretimde biz de varız ülke olarak. Artık daha çok çalışacağız, daha çok zengin olacağız” dedi.

Hatay’a Bekliyorum
İlimizdeki son gününü geçiren Vali Ercan Topaca, “Sayın Bakan’ımızın, Büyükşehir Belediye’mizin, sanayi ve ticaret odamızın destekleri için teşekkür ediyorum. Fuarın hayırlı olmasını diliyorum. Yarın itibariyle yeni görev yerime gideceğim. O taraflara yolunuz düştüğü zaman sizleri bekleriz. Kocaeli ve Doğu Marmara, ülkemizin sanayi üssüdür. Sanayi kuruluşlarını olduğu alanların yaklaşık 14 parçası burada bulunuyor. Burada yatırım yapan kuruluşları destekliyoruz. Yabancı katılımcıların sayısı artıyor. Amacımız bunu daha da artırmaktır. Hemşehrilerime dostlarıma ‘Allah’a ısmarladık diyor’ ve Hatay’a bekliyorum. Hakkınızı helal edin” şeklinde konuştu. 

Sanayinin Lokomotifi Üretimdir
Programın son konuşmasını yapan Bakan Fikri Işık, “İnşallah, bu fuar vesilesiyle hem ülkemizdeki firmalar hem de yabancı firmalar sadece karşılıklı ilişkiler değil, karşılıklı işbirliklerini de doğuracaktır. Türk ve yabacı firmaları bir araya getiren bu çalışma, bu açıdan çok önemlidir. Hizmet sektörü bir trend ama 2008 krizi sanayi üretimini ihmal eden bir anlayışın nasıl bir sonuçla karşılaşacağını gösterdi. Ekonominin lokomotifi, üretimdir. Bu tek başına yetmez. Bunun için ürettiğimiz malların katma değerini yükselteceğiz. Bunun için çalışmaları başlattık” dedi.

Editör: TE Bilişim