SÜRÜCÜ : Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk veya idare eden kişidir.

 ŞOFÖR: Karayolunda, ticari olarak tecil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişidir.(SRC BELGELİ )

 SÜRÜCÜLÜK NEDİR?

Belli bir zeminde bir araç yardımıyla belli bir çıkış noktasından hareket ederek belli bir varış noktasına varmaktır.  Bu işte temel amaç; aracın hız ve yönü belirli bir yola girmek ve bu yolun yapısal yeterliliklerini ve kısıtlılıklarına uyarak, karşılaşılabilecek her türlü engeli aşıp ilerleyerek SAĞLIKLI VE EMNİYETLİ bir şekilde hedefe zamanında  varabilmektir..

 

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

Şoför aracın başına geçtiği andan itibaren sadece kendisinin değil,  araçta bulunan herkesin can ve mal güvenliğinden sorumlu olduğun asla unutmamalıdır. Yolcu ve  yük/eşyayı   emniyetle ve zamanında varış noktasın taşımakla birinci derecede  sorumludur.

 

 TRAFİK PSİKOLOJİSİ

Trafik psikolojisi,: özellikle sürücülerin davranışlarını, davranışlarının altındaki zihinsel süreçleri anlamaya çalışır. Zihinsel süreçler algılama, akıl yürütme, hatırlama, acı, sevgi, saygı, korku, kıskançlık, öfke, stres, motivasyon gibi süreçlerdir.

Davranış, dışarıdan ve içeriden gelen uyarıcılara gösterdiğimiz tepkilerdir. Uyarıcı ise bizi etkileyen her şeydir.

 Bir örnek verecek olursak; kırmızı ışık uyarıcıdır. Sürücü ışığı gördükten sonra algılar, ne yapması gerektiğini bilir, yani durma davranışını gösterir. İşte burada algılamak, anlamak çok önemlidir. Algılamazsa bu davranışı gösteremeyecektir. Bu da sürücünün dikkatsiz olduğunu gösterecektir. Sürücünün zihinsel süreçleri ne kadar sağlıklı işlerse, davranış da o kadar doğru olur. Işıklar, levhalar, gürültü dış uyarıcılara; bizden kaynaklı alkol, uyuşturucu, ağrı, sızı, acıkmak, susamak, öfke, kin, nefret, sevinç, stres eğilimlerimiz ise iç uyarıcılara örnek verebiliriz. Sürücülerin davranışlarını, tepkilerini işte bu iç ve dış uyarıcılar etkiler.


SÜRÜŞ YETENEĞİNİ ETKİLEYEN ZİHİNSEL SÜREÇLER 

 

ÖFKE :  Öfke, çoğunlukla istediğiniz herhangi bir şeyin gerçekleşmemesine bağlı olarak yaşanan hayal kırıklıkları, engellenme, bireysel değerimize yönelik herhangi bir saldırı gibi durumlarda ortaya çıkan bir duygudur. Bu duygunun kontrol edilmesinde en önemli kriter  oto-kontroldür. Kendi duygularımızın farkında olmalıyız, öfkemizin kaynağını belirlemeye çalışmalıyız ve bu kaynak nedeni ortadan  kaldırmak için, adeta bir problem çözer gibi sakin ve sistematik bir yol izlemeliyiz. Öfkenin, tepkisel olarak sergilenmesi kimseye fayda sağlamaz.. Biz farklı ortamlarda, problem çözmeye çalışan kişiler olarak trafik kazalarını en az  seviyeye düşürebilmek ana amacımız olmalıdır.

HÜRRİYET, BİR BAŞKASININ HÜRRİYETİNİN BAŞLADIĞI YERDE BİZİM HÜRRİYETİMİZİN BİTTİĞİNİ KABUL EDEBİLDİĞİMİZ SOSYAL BİR OLUŞUM VE TOPLUMLARIN YAŞAMSAL DEĞER YARGISIDIR.

STRES : Sürüş güvenliğimize ve çevremizdekilere tehlike yaratan başka bir zihinsel süreçte strestir. Elbette modern hayat ve zorunluluklar stres yaratır, ancak zeki sürücüler bir çatışmanın veya trafik kuralının ihlalinin sadece streslerini daha da fazla arttıracağının farkındadır.

ÖFKE VE STRES DİKKATSİZ VE TEDBİRSİZ ARAÇ KULLANMANIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDENDİR.

Hoşça ve sağlıcakla kalınız!...

SORU CEVAP

 Karayolu Taşıma Kanununa göre sigortacılar hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin belgeleri sigortacıya ilettiği tarihten itibaren, sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarı hak sahibine kaç iş günü içerisinde ödemek zorundadır?

A.     5 iş günü içinde

 B. 8 iş günü içinde

 C. 10 iş günü içinde

 D. 30 iş günü içinde

DOĞRU CEVAP : B