“Yalova Benim Kentimdir” diyerek Yalova’ya olan sevgisini ortaya koyan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya en büyük mirası olan ‘Çevre Abidesi Yürüyen Köşk’, vefatının 78. yıldönümü, 10 Kasım’da Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın talimatıyla daha çok kişinin görmesi amacıyla ücretsiz gezilebilecek.
Dünya’da henüz çevreciliğin ç’si yokken bir ağacın dalına kıymayarak ileri görüşlü bir lider olduğunu tüm dünyaya gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün köşkü, Yalova’daki üç evinden bir tanesi. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken gördüğü ve hayran kaldığı çınar ağacının gölgesine gelen ve buraya küçük bir köşkün yapılmasını isteyen Atatürk’ün, Yalova’ya olan sevgisinin başladığı yer aynı zamanda burası. Yalova’nın markası Yürüyen Köşk, daha çok insanın gezmesi ve görmesi amacıyla Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın talimatıyla 10 Kasım’da ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.
“Mutlaka görülmesi gereken bir yer”
Yürüyen Köşk, Ata’mızın bizlere emaneti, kentimize bıraktığı en büyük miras” diyen Belediye Başkanı Vefa Salman; “Adı köşk. Ancak Atamızın kentimizde bulunan mütevazı evlerinden biri. Onu bu denli önemli kılan yapısından çok yapılış hikayesi. Yanına inşa edildiği çınar ağacının bir dalı zamanla köşkün çatısına uzandığı için kesilmek istenir. Bahçıvanın bu isteğini ret eden Gazi Mustafa Kemal, bunun yerine köşkün yürütülmesi talimatını verir. Köşk İstanbul’dan getirilen tramvay raylarıyla 4 metre 80 cm kaydırılır. Köşkü önemli kılan da bu olaydır. Dünya’da henüz çevrecilik kavramının olmadığı o dönemde yaptığı bu hareketle Büyük Önder Atatürk, tüm dünyaya nedenli ileri görüşlü bir lider olduğunu ortaya koymuştur. Uzun yıllar halkın ziyaretine kapalı olan bu alanı çoğu Yalovalı dahi görmedi. Yaklaşık 10 yıl önce belediyeye devredilmesiyle birlikte halkımızın ziyaretine açıldı. Tüm vatandaşlarımızın mutlaka görmesi gerektiği bir yer. Sadece Yalova’dan değil ülkemizin dört bir köşesinden ziyarete insanlar geliyorlar. Ata’mızın vefatının 78. yıldönümünde, 10 Kasım’da Yürüyen Köşk’ü daha çok kişinin görmesi, daha çok kişinin gezebilmesi için halkımızın ziyaretine ücretsiz olarak açıyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilişim