Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugün bazı basın yayın organlarında, "Türk biberinde ani zehir tehlikesine karşı AB plan istedi" başlığıyla yer alan haberlere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, sadece biber için değil, tüm ürünlerde kalıntı ile mücadelede yıllık eylem planları hazırladığı, ihtiyaç duyulması halinde bu eylem planlarının ihracat yapılan ülkelerin ilgili birimleriyle paylaşılabileceği belirtildi.

AB'nin, bu konuda Türkiye'den bir eylem planı hazırlamasını talep etmediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"AB için hazırlanan 'Biber Eylem Planı', Bakanlığımız tarafından hazırlanan 'Ulusal Kalıntı Eylem Planı'nın bir parçası olup, bu planlar ihtiyaç duyulduğunda başka ürünler için de hazırlanıyor. Bu eylem planı bakanlığımızın AB ile yürüttüğü rutin bir uygulamadır. Öte yandan Türkiye'nin AB'ye biber ihracatında herhangi bir engelleyici kararı ya da kısıtlaması yoktur.

Bakanlığımız kalıntı ile mücadele kapsamında birçok uygulamayı hayata geçirmiştir. AB'de yasaklı 181 pestisit etken maddesi son 10 yılda kullanımdan kaldırılırken, bitkisel ilaçların satışına reçete zorunluluğu getirilmiştir. Pestisit kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar sonucunda kalıntı rastlanan ürün miktarlarında önemli azalmalar meydana gelmiştir.

2012 yılında ihraç edilen biberin binde 2'sinde kalıntıya rastlanmış olup, bu oran yüksek hassasiyete sahip AB ülkeleri gıda kriterlerinin altındadır. Ayrıca ihraç edilen ürünlerde kalıntıya rastlandığında bu ürünler Türkiye'ye iade edilmemekte, ithalatçı ülke tarafından imhası sağlanmaktadır."
Editör: TE Bilişim