TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yalova Temsilciliği adına Yönetim Kurulu Sekreteri Turgay Gücün tarafından yapılan yazılı açıklamada, "TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yalova Temsilciliği olarak, 426. ölüm yıl dönümü nedeniyle, Türk toplumunun ve mimarların duayeni, büyük mimarımızı Mimar Sinan'ı rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Anadolu'dan balkanlara uzanan Osmanlı coğrafyasının farklı noktalarına yayılan anıtsal yapılarıyla, 40 yıl gibi ciddi bir süre kesintisiz Osmanlı baş mimarı, inşaat mühendisi, şehir planlamacı, peyzaj mimarı olarak bu medeniyete hizmet etmiş Mimar Sinan, yüzyıllar sonrasını da planlayıp hizmetine devam ettiğine tanık oluyoruz. Klasik Osmanlı mimarisini zirveye taşıyan 400'e yakın eserinde kendini tekrar etmeyen, özgün mimari öğelerin yanı sıra, eserlerindeki özel icatların, günümüzde de işlerliğini ve işlevini koruduğunu görüyoruz.

Mimar Sinan'ın kalfalık eserim diye tabir ettiği yapı olan Süleymaniye Camii'nin yanında bulunan, temsil ettiği tarihi ve milli değerlerin yüceliğine tezat bir mütevazilikte, kendisinin inşa ettiği türbesinde; 'Geçdi bu demde cihandan pir-i mimaran Sinan' diye yazar. Pek çok örnekte rastlayabileceğimiz gibi 'tevazu' hususunda tarihe adını altın harflerle yazdıracak değerde özel, üstün zekalı ve ''Koca Sinan'' nitelemesini hak eden bir insan olduğu aşikardır.

Caddelerinin genişliği, lağımların bağlanması, sokakların darlığından dolayı olası yangın tehlikelerine karşı çalışmalarda bulunan ve bu hususta ferman yayınlatan büyük ustanın mimarlık ve kentleşme konusundaki inceliği ve öngörüsü şapka çıkartılacak cinstedir. Mimarlar odası olarak, yalnızca Türk değil dünya tarihinin en önemli mimarlarından birisi sayılan Koca Sinan'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle anarken, bu kapsamda yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri kentlerimize, Koca Sinan’a ve yarattığı eşsiz değerlere sahip çıkmaya, ismi verilen cadde ve sokakların isimlerine yakışır bir biçimde olunmasına davet ediyoruz" denildi. 

Editör: TE Bilişim