Türkiye Kent Konseyleri Birliği üyeleri Gaziantep’te toplanarak kent konseyleri hakkında toplantı düzenledi.  
  Gaziantep kent Konseyi ev sahipliğinde Tuğcan Otelde düzenlenen toplantıya Türkiye kent Konseyleri Birliği Başkanı Hasan Soygüzel, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülay Sarışen, Gebze Kent Konseyi Genel Sekreteri Esat Ural, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Türkiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Necati Birici, Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Yusuf Sabri Dişli ve Türkiye Kent Konseyi Basın Müşaviri Ökkeş Özekşi  katıldı. Toplantıda kent konseylerinin durumu, kent konseylerinin kurulması ve gelişmesi, siyasilerin kent konseyleri için seçim beyannamelerine koydukları maddelerin uygulanması gibi konular tartışıldı. Toplantısının sonunda Ordu’da daha geniş bir toplantının yapılması kararlaştırıldı.
  Toplantı sonunda basına bilgi veren Türkiye kent Konseyleri Birliği Başkanı Hasan Soygüzel, “Arkadaşlarımla çeşitli konularda değerlendirmelerde bulunmak üzere karşınızdayım. Öncelikle katılımınızla, kamuoyuna seslenme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu gün benim dışımda Çanakkale Kent Konseyi Başkanımız Sayın Saim Yavuz, Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreterimiz Gülay Sarışen, Gebze Kent Konseyi Genel Sekreteri Sayın Esat Ural, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanımız Sayın Zeynep Arıkan, Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyemiz ve Türkiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyemiz Necati Birici, Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanımız Sayın Yusuf Sabri Dişli ve Türkiye Kent Konseyi Basın Müşaviri Sayın Ökkeş Özekşi buradalar. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi 7 haziranda Türkiye 25. Dönem üyelerini seçmek üzere sandık başına gitti. Biz Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak yüksek bir katılımla ve demokratik bir olgunlukla bu seçimin gerçekleşmiş olmasını çok önemsiyoruz. Bunu Türkiye’nin bir demokratik kazanımı olarak görüyoruz. Demokrasinin güç kazanması ve geleceğe umutla bakmak bakımından önemli bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Yine ayrıca Türkiye’deki tüm siyasilerin mecliste yer alması ve yüzde 97 temsil ile Türkiye Büyük Millet meclisinin oluşmuş olması yine demokratik katılım bakımından son derece önemli. Şu anda Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokrasi Partisi meclise girdi. Biz Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak seçimden önce tüm bu partilerimizin seçim beyannamelerini incelemiştik ve hangi partimiz seçim beyannamelerinde katılımın önemine ve ya demokrasinin önemine değindiğini gördük. Bu bizi memnun etti. Yine bütün partilerimiz kent konseylerinin önemine, yerelde demokrasinin gelişimine büyük katkı sağladığına ve katılım mekanizması olarak kent konseylerinin güçlendirileceği, destekleneceğini beyanlarına koydular. Bu partilerimiz parlamentoda. Yine daha önce kent konseyleri bünyesinde faaliyette bulunmuş bazı değerli arkadaşlarımız da şu anda milletvekili olarak parlamentoda görev alıyorlar. Bu da bizim için sevindirici bir gelişme. Ancak şunu ifade etmek istiyorum ki şimdi bu partilerden kent konseyleriyle ilgili taahhütlerini yerine getirmelerini, kent konseylerini desteklemelerini, yerel düzeyde kent konseylerinin daha güçlü bir biçimde geliştirmelerini yönünde adımlar atmalarını talep ve temenni ediyorum. Bir kez daha aracılığınızla şehirlerinde kent konseyini oluşturmamış olan şehirlerin belediye başkanlarını bu anlamda gerekli adımları atmaya çağırıyorum” dedi.
  Gaziantep’teki toplantıda alınan kararlara değinen Türkiye kent Konseyleri Birliği Başkanı Hasan Soygüzel, "Tabi biz bugün Gaziantep toplantısında gelecek dönemde yapacağımız çalışmaların kararlarını aldık. Bu çalışmaların en önemlisi 25-26 Haziran tarihinde Ordu’da gerçekleştireceğimiz büyükşehirler ve kent konseyi çalıştayı. Biliyorsunuz büyükşehir kanunu değişti. Yeni büyükşehir kanunlarıyla birlikte iki önemli değişiklik yapıldı. Bunlardan birincisi; 16 olan büyükşehir sayısı 30’a çıktı. Şu anda Türkiye’de 30 tane büyükşehir belediyesi var. Bu değişiklikle birlikte büyükşehir sınırları ile il sınırları eşitlendi. Dolayısıyla büyük bir belediye hizmet sınırı oluştu. Bu iki yeni durum karşısında kent konseylerinin büyükşehirlerde oluşturma çalışmaları, faaliyetleri yürütmeleri ve bir katılım mekanizması olarak şehre değer vermesi bakımından çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Hatta bazı büyükşehirlerimizde kent konseyi kurulmuş değil. Bazı büyükşehir belediye başkanlarımız kent konseylerinin oluşumu konusunda gerekli adımları atmış değiller. Dolayısıyla bu çerçevedeki problemleri görüşmek ve  bu anlamda çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla Ordu kent Konseyimiz ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ev sahipliğinde bu konuyu masaya yatıracağız” dedi.
  Toplantıda 7. Türkiye Kent Konseyleri buluşmasını temasını tartıştıklarını belirten Soygüzel, “Biz bugün Türkiye’de kent konseyi kurulmayan şehirlerde kurulmasına yönelik yapacağımız çalışmaları gözden geçirdik. Önümüzdeki günlerde, yani bu yılsonu 7. Türkiye Kent Konseyleri buluşmasını gerçekleştireceğiz. 7. Türkiye Kent Konseyleri buluşmasının temasını, tarihini belirledik. Bu toplantı Gebze kent Konseyinin ev sahipliğinde yapılacak. Kent ve katılım kültürünü masaya yatırıyoruz. . 7. Türkiye Kent Konseyleri buluşmasını da Türkiye’deki tüm kent konseylerini bu buluşmaya davet ederek katılım kültüründeki mevcut durumu, karşı karşıya bulunduğumuz sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik neler yapabileceğimizi masaya yatırmış olacağız. Bu çerçevede Türkiye Kent Konseyleri Birliği gerçekten kent konseylerinin kendi özgür iradeleriyle ve kendi inisiyatifleriyle bir araya gelerek oluşturdukları yapı olarak kent konseylerinin çatısı altında toplandığı çok önemli bir sivil girişim olarak kent konseylerinin problemlerini taşımaya, tartışmaya, kamuoyunun, merkezi yönetimin dikkatine sunmaya devam edecek. Yine bur çerçevede kent konseylerinin kapasitelerinin gelişmesi, yerelde toplumun güçlendirilmesi, kentsel problemlerin gündeme getirilmesi, kentsel sorunların çözümünde inisiyatif alınması bağlamında kent konseylerinin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu gün bu çalışmamızın bir dilimi olarak Gaziantep’te toplandık. Son derece verimli, başarılı bir toplantı oldu. çok önemli kararlar alındı” şeklinde konuştu.
  Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Türkiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Necati Birici ise, Suriyeli mültecilerin Gaziantep ve çevre illerdeki durumları ve kent konseyleri hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Editör: TE Bilişim