Yalova'da bir grup akademisyen, öğrenci, esnaf ve memurun, oğlunu, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden faciasında kaybeden Recep Gökçe'nin yırtık kara lastikleriyle çekilmiş fotoğraf ve görüntülerinden etkilenerek 8 Ay önce kurduğu dernek, ihtiyaç sahiplerine ayakkabı hediye ediyor.
Yalın Ayak Derneğinin kurucularından Doç. Dr. Mustafa Kurt, yaptığı açıklamada, derneğin toplumsal sorunlar hakkında hassas ve duyarlı kişilerin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi.
Birbirleriyle önceden tanışan farklı meslek grubundaki kişilerin ferdi olarak yaptıkları yardımları bir araya gelerek daha fazla kişiye ulaştırmaya karar verdiğini anlatan Kurt, "Bu kararı vermişken Ermenek'te maden kazası oldu. Oğlu Tezcan Gökçe'nin cenaze töreninde yırtık ayakkabılarıyla herkesi duygulandıran Recep Gökçe'yi medyadan öğrendik. Bunun üzerine kuracağımız vakfın 'ayakkabı hediye eden bir vakıf' olmasına karar verdik" ifadesini kullandı.
Mustafa Kurt, derneği geçen yıl Kasım ayında kurduklarını ve bundan önce sosyal medyada açtıkları hesaba da yoğun ilgi gösterildiğini dile getirdi.
Türkiye'de, gelişmiş birçok ülkedeki gibi her ne kadar yardım organizasyonu yapılsa, sosyal politikalarla toplumun sorunları çözülmeye çalışılsa da açık kalan bazı konular olabildiğini anlatan Kurt, şöyle devam etti:
"Sosyal medyada açtığımız hesaba muhteşem bir ilgi olduğunu gördük. Sadece biz ve yakın çevremizdeki arkadaşlar değil, toplumun çok önemli bir kısmı bu sorunu görebiliyor ama cevap veremiyor, bu konuda bir eylemde bulunamıyorlar. Çoğu insan bize şunu diyor; 'Sokakta görüyorum, çocuğun ayağında ayakkabı yok, çok perişan durumda ama ne yapacağımı bilmiyorum. Belki ona yardım etmeye kalkışsam beni tersleyebilir. Oysa bununla ilgili bir organizasyon olsa, sizin aracılığınızla daha rahat bu kişilere ulaşabiliriz.' Birçok insanda bu hassasiyetin olması bizi sevindiriyor. 'Muhtaç insanlara yardım yapan bir derneğiz', bunu hiçbir zaman demiyoruz ve kullanmayacağız. Bu konuda bir hassasiyetimiz var. Ayakkabı hediye eden bir derneğiz."
Hayırsever kişi ve kuruluşlardan destek
Mustafa Kurt, ayakkabı hediye ettikleri kişilerin, özellikle çocukların bu konuda dezavantajlı olması, yeni bir ayakkabısı bulunmaması ya da maddi imkanlarının buna elvermemesine dikkat ettiklerini belirtti.
Başka illerden talepler geldiğini de aktaran Kurt, "Yalın Ayak Derneğinin bir internet sitesi, sosyal medyada hesapları var. Her kim bu hesaplar ve resmi internet sayfamız vasıtasıyla bize ulaşırsa, bu talebe cevap vermek üzere harekete geçiyoruz. Nereden, hangi şehirden, köyden, kesimden olduğu bizim için önem ifade etmiyor. Sadece talebe bakıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Derneğin bugüne kadar yaptığı ayakkabı hediye kampanyasını büyük ölçüde derneği kuranların karşılamaya çalıştığını ifade eden Mustafa Kurt, duyarlı kişi ve kuruluşlardan da destekler geldiğini kaydetti.
İlk faaliyetlerini Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Yalınsaz köyündeki 48 öğrenciye ayakkabı göndererek yaptıklarını söyleyen Kurt, "500'ünü Ramazan Bayramı'nda, bin çiftini de Kurban Bayramı'nda olmak üzere bu sene 10 bin çift ayakkabı hediye etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.(

Editör: TE Bilişim