Proje ile Yalova Valiliği tarafından Yalova’nın jeotermal ve mineral su kaynaklarının araştırılması teklifi ile  talep eden işletmelere bu bilgiler ışığında ruhsat verilmesi hedefleniyor.

Yalova Valiliği’nin konuya ilişkin teklifi  gerekli bütçenin İl Özel İdare Bütçesinden  karşılanması amacı ile İl Genel Meclisi’nin aralık ayı gündemine geldi.Konu ile ilgili olarak İl Genel Meclisi üyelerine bilgi veren Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, “13 .06.2007 tarihli Resmi Gazete’te yayınlanarak yürürlüğe giren Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sularla ilgili kanun kapsamında Yalova’da da jeotermal kaynak araması ile ilgili olarak firmalardan gelen taleplerde artış var.Armutlu ve Termal turizm bölgesi kapsamına alındı.Termal kaynakların azalması tehlikesi bilindiğinden gerekli bilimsel çalışmanın yapılması için İl Özel İdare Bütçesi’nden kaynak ayrılması isteniyor” dedi.

Yalova’daki jeotermal rezervin ne olduğunun bilinmediğini belirten Alkış,” Arama izni verilmesi halinde bu kaynak ne kadar yetecek.Bu belli değil, muğlak.Bizden de Yalova için önemli bir kaynak olan bu doğal kaynakların rezervinin tespiti için kaynak ayrılması isteniyor” diye konuştu.

CHP İl Genel Meclis üyesi Altuğ Doğan da geç de olsa böyle bir kararın alınmış olmasının mutluluk verici olduğuna dikkat çekerek, “Termal’de saniyede 55 metreküp su geliyor.Bunun 20 metreküpü buradaki işletmelere dağıtılıyor.Daha önce de bu tür girişimler olmuştu.Ancak sonuçsuz kalmıştı.Bu çalışma Yalova için oldukça önemli.Termal bizim marka değerimiz. Sıcak su olmazsa Termal olmaz, Termal olmazsa Yalova olmaz” diye konuştu.

MHP’li İl Genel Meclis üyesi Atalay Beştaş da 2011’de de böyle bir meclis kararı alındığını belirterek, “Rezerv durum tespit edilmeden ruhsat verilmesin demiştik.Ayrıca bu sıcak sudan elde edilen gelirin de gündeme alınmasını istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Yalova’nın jeotermal kaynaklarının tespiti için bilimsel araştırma yapılması amacı ile İl Özel İdare Bütçesinden kaynak ayrılması teklifi oybirliği ile Plan Bütçe, İmar Çevre ve Sağlık Komisyonlarına sevk edildi.

Editör: TE Bilişim