Bu hafta sizlere yaşadığımız ilimizle ilgili geçmiş hikayelerden birini paylaşmak istedim.Ya-lova’nın tanıtımında rol almış olaylardır.

   Hikayeler değil mi?İnsanı alır götürür bir yerlere.Şarkının bile hikayesi dile geldiği zaman;

o şarkı şarkı gibi söylenmeye başlar.İnsan hikayesini bilince farklı bir anlam kazanır.Yorum-layanda bundan etkilenir.Eserle hikayesi bir bütünün parçası gibi olur.

    Yalova Musiki Derneği başkanı,Ömer Faruk Özkan Hocamız;ünlü bestekarların yazdığı eserleri yakınen inceleyen bir üstad.Eserler ve onları ortaya çıkmasına neden olan hikayeleri yazıya dökmektedir.Eserin ruhunu canlı tuttuğu gibi akılda kalmasını sağladığını düşünüyo-rum.

   Yalova ile ilgili geçmiş dönemde yaşanmış bir hikayeyi kaleme almak istedim.Hikayemizin adı’’İstanbul Tekfuru Yanko’nun Kızı Eleni’nin İyileşmesi’’.Hikaye bu ya İstanbul Tekfuru Yanko’nun kızı Eleni iyileşemez bir hastalığa yakalanır.Hekimler,bilginler  Tekfura gelerek kızının iyileşmeyeceğini söylemişler.Tekfur buna çok üzülmüş.Günden güne çirkinleşen,za-yıflayan güzel Eleni de insanlardan kaçıyor,günlerce tek başına odasına kapanıyormuş.Tek-fur’da kızının isteği üzerine Eleni’yi Yalova’nın Termal ilçesine yollar.Gözden ırak Eleni ölümü beklemeye başlar.Eleni bir gün yaralı bir ceylan görmüş.Kaplıcanın suyundan içiyor-muş.Bu olaya her gün şahit olmuş..Görmüş ki ceylan giderek sağlığına kavuşuyor.Eleni sevinerek aynı şekilde kendisi de kaplıcanın suyunda yıkanmaya başlamış.Zamanla Eleni hızla iyileşerek sağlığına kavuşmaya başlamış.

   Tekfur gelip kızının eski sağlığına kavuştuğunu görünce dünyalar onun olmuş.Dilden dile Yalova Termal kaplıcalarının değeri artmış.

   Günümüzde de Mustafa Kemal Atatürk’ünde kaplıcalarda şifa aradığı bilinmektedir.Hatta oraya kısa bir zamanda köşk yaptırarak ne kadar değer verdiğini anlatmaktadır.Hala Atamızın Termal için yaptırdığı izleri görmemek mümkün değil.

   Bir hikaye şehirle birleşir tek bir vücut oluyorsa o şehrin hikayesi olmaya adaydır.

   Güzelim Yalova ‘da güzel hikayeler duymak ve yaşamak arzusuyla bu haftaki yazımı noktalıyorum.

   Önümüzdeki haftalar yeni gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…