Diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacı ile Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Diyabet ve Obezite Haftası” etkinlikleri kapsamında Vali Esengül CİVELEK’in  de katılımıyla 14 Kasım 2012 tarihinde Valilik çalışanlarına Beden Kitle İndeks (BKİ) ve Açlık Kan Şekeri (AKŞ) taraması yapılacak.. Ayrıca 16 Kasım 2012 tarihinde de Bahçelievler Karanfil evinde halkımıza Beden Kitle İndeks (BKİ) ve Açlık Kan Şekeri (AKŞ) taraması gerçekleştirilecek.

14 Kasım Diyabet günü olması sebebiyle açıklam yapan dedecan sözlerine şöyle devam etti. “ Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitenin diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde, geciktirilmesinde ve komplikasyonların oluşmasının önlenmesinde rolü olduğu bilinmektedir.

Diyabet, Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insulinin etkisine dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yük­selmesi ile ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir hastalıktır.

Diyabetli kişilerde sıklıkla  aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir.Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği (Hipertansiyon),düzensiz beslenme, kan yağlarının yüksekliği ve aşırı stres diyabetin oluşmasında önemli etkenlerdendir.

Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir.Bu ayarın sağlanması komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar  edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir.
Editör: TE Bilişim