Yalova Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Selim Işılak kantinlerde asitli içecek, cips başta olmak üzere birçok ürünün satışını yasaklayan uygulamanın altyapısının hazırlanmadan devreye sokulmasının kantincileri mağdur ettiğini dile getirdi.
Hükümet tarafından obezite ile mücadele konusunda hayata geçirilen uygulama kantincilerin tepkisine neden oluyor.  Gençlerin sağlığının ön plana alındığı uygulamanın son derece iyi olduğunu ancak bu uygulama devreye sokulmadan önce gerekli altyapı hazırlığının yapılmadığını dile getiren Yalova Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Selim Işılak, bu durumda ise kantincileri mağdur edildiğini söyledi.  Işılak, “Çocuklarımızın sağlığını bizim kadar çok düşünen bir esnaf kesimi yoktur. Biz dernek olarak kantinlerin daha hijyenik olmasını sağlamak, Çocuklarımıza daha iyi şekilde beslenmelerine imkan tanımak adına ülkede pilot il olarak eğitimler yaptık. Bu eğitimlerden tüm kantinciler geçirildi. Yalova’da ki uygulama Türkiye’deki diğer iller için de örnek teşkil etti.  Ardından hükümetimiz obezite ile mücadele kapsamında kantinlere yönelik bir uygulamayı devreye soktu. Uygulama kapsamında kantinlerde Kola ve cips başta olmak üzere birçok gıda maddesinin satışı yasaklandı. Ancak yasaklanan maddelerin yerine ne gibi ürünler satılacağı, ya da bunların yerini tutacak ürünlerin üretimi gibi konularda her hangi bir altyapı hazırlığı yapılmadı. Bu olmayınca da kantinlerde sadece meyve, su ve tost satışı yapabilir hale geldik. Kantinden elde etiğimiz gelirlerde %70’lere varan oranda azalma oldu. Ancak okulların bizden talep ettiği kantin kiralarında her hangi bir düşüş olmadı. Milli eğitim Müdürlüğüne bu uygulama konusunda kazanç kaybı yaşadığımızı dile getirdik ve %60 kiraların azaltılmasını istedik ama kimse yanaşmadı” dedi.
“Haksız rekabetle de baş etmeye çalışıyoruz”
Yalova Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Selim Işılak uygulamanın sadece kantinleri kapsadığının altını çizerek, “Bu yasak sadece okul kantinlerine getirildi. Ama okulların çevresindeki bakkal ve marketlerde böyle bir yasak yok. Çocuklar kantinden kola, cips ya da yasaklı diğer ürünleri almayacaklarını bildiklerinden bakkallardan aldıkları bu ürünleri okula getiriyor ve tüketiyorlar. Sonuçta hem uygulama amacına ulaşamazken, hem de biz haksız rekabetle de baş etmeye çalışıyoruz. Yine 7 kurum bu ürünlerin satılıp satılmadığı konusunda bizi denetlerken, bakkallarda ya da marketlerde hiçbir denetim gerçekleştirilmiyor. Sonuç olarak kantinciler altyapısı oluşturulmadan devreye sokulan bu uygulamadan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar” diye konuştu.




Editör: TE Bilişim