Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yalova’da Anıt Ağaç statüsündeki ağaçların envanterini, çıkartarak bu ağaçları koruma altına alacaklar.
Yalova ağaç çeşitliği açısından Marmara Bölgesinin en zengin ili konumunda. %60’lık bölümünün ormanlarla kaplı olması halen bir çok ağaç türünün de korunmasına imkan tanıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bu kapsamda il genelindeki anıt ağaçların envanterini çıkartmak adına çalışma başlattı. Konuyla ilgili olarak Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi, “Bakanlığımız Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması ve toplumun tabiatı koruma bilincinin geliştirilmesi amacıyla yurt çapında tescilli ağaçlara ilişkin çalışmalarda bulunularak konuya yönelik yayın hazırlanması ve kamuoyu ile paylaşılması planlanmıştır. Bu kapsamda ilimizde bulunan, özellik ve önem arz eden tescilli ağaçların, görsel ve kültürel açıdan önemli olduğu değerlendirilen yaş, boy, tepe çapı, gövde çapı, yer, konum gibi teknik niteliklerini ve kültürel yöresel, folklorik, tarihi ve özel hikâyesi vb. özelliklerini içeren bilgiler saha çalışmalarımız ile mahallinde incelenerek sonuçlar arşivlenmektedir. İlimiz kültüründe ve tarihinde önemli yere sahip olan, zaman kavramında varlığı ile daha çok yer edinen doğal ve uzun ömre sahip çınar, sakız ve ıhlamur ağaçları, konuyla ilgili çalışmalar kapsamındaki önemli özelliklere sahip türleri oluşturmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızca anıt ağaçların tespit edilerek tescillenmesi amacıyla İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunulması yeterlidir” denildi.

Anıt Ağaç Nedir?
Anıt ağaçların bilimsel tanımı "Yaş, çap ve boy itibarıyla kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan, yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunan, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olan ağaçlar, anıt ağaçlardır.

 

Editör: TE Bilişim