Yalova’da kasaplarda satılan ve mezbahadan gelen işkembelerin kostik denilen kimyasal madde ile temizlendiği şeklindeki iddialara  ‘Mezbahamızdan çıkan işkembeyi  güvenle tüketebilirsiniz’ cevabını veren Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, “Mezbahamızda kesimi yapılan hayvanların sakatatları hijyenik koşullarda temizliği yapılarak ve kontrollerden sonra satışa sunulmaktadır. İşkembe ve sakatatlarımızı güvenle tüketebilirsiniz” diye konuştu.

Yalova Mezbahasında iki veterinerin görev yaptığını belirten Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, “Burada kesilen hayvanların sakatatları ihaleyle verilen iki kasap tarafından temizliği yapıldıktan sonra, Yalova’daki diğer kasaplara dağıtımı yapılır. Sakatat, işkembe gibi bu tür ürünler bu iki kasap tarafından diğerlerine dağıtımı yapılır. İşkembe ise işkembe temizleme makinesinde temizlenir. Ayrıca bildiğimiz geleneksel yöntem olan sönmüş kireç de kullanılır. Burada işkembe temizlemesinde herhangi bir kanserojen madde kullanımı söz konusu değildir. Zaten burası sürekli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenmektedir” diye konuştu.

Yalova Belediyesi Mezbahasının bölgedeki tek ruhsatlı mezbaha olduğunu belirten Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, “Çınarcık’tan hatta Orhangazi’den de kesim için bizim mezbahaya geliyorlar. Bizim mezbaha da kesim yapmak zorundalar. Eğer şehir dışında kesim yapılmışsa da mutlaka buradan çıkış yaptırma zorunluluğu vardır. Buradan çıkış yapılan tüm etler veteriner kontrolünde ve yönetmeliklere uygun olarak üretilmektedir. Ayrıca mezbahamızda bir de sucukhane bulunmaktadır. Burada da isteyen kasaplarımız malzemelerini bize göndererek, içeriğindeki maddelerinde yine ilgili yönetmeliğe göre oluşturularak sucuk üretimi yapılır. Ürünlerimizi tüketicilerimiz güvenle satın alabilirler, yeter ki üzerinde bizim etiketimiz olsun” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim