“Doğayı seviyoruz, şakayık için yürüyoruz” sloganıyla başlatılan ‘Şakayık Festival’i geçtiğimiz Cumartesi günü başladı. Tigem Tatil Park’ta toplanan doğaseverler, araçlarla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya en büyük mirası olan ve dünyaya ilk çevrecilik örneğinin verildiği ‘Yürüyen Köşk’e getirildi. Doğaseverleri, Yürüyen Köşk’te Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner karşıladı ve tüm programlarda kendilerine eşlik etti. Kentin markası haline gelen Yürüyen Köşk’ü ve çevresini gezen doğa yürüyüşçüleri ardından gruplar halinde Türkiye’nin ilk Geofit Bahçesi’ne geldi. Burada şakayık ve bitki çeşitliliği üzerine bilgiler alan doğaseverler daha sonra ülkemizde ilk kağıdın üretildiği İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ne gezdiler. Kağıdın tarihçesi ile ilgili bilgiler alan katılımcılar, kağıdın nasıl yapıldığını da birebir gözlemleyip, kağıt yapım çalışmasına katıldılar.

Kortej Yürüyüşü Yapıldı

Raif Dinçkök Kültür Merkezi (RDKM)’ndeki kağıt müzesinde yapılan gezinin ardından toplanan doğa yürüyüşçüleri, Yalova Belediye Başkanvekili Adil Ürekli ve Başkan Yardımcısı Güner eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Gazipaşa Caddesi istikametinde alkışlar eşliğinde yürüyüşünü sürdüren kortej, Yalova Kent Müzesi önüne kadar Yalovalıları selamlayarak ilerledi. Yürüyüşün sonunda günün anısına Kent Müzesi önünde hatıra fotoğrafı çekildi.

Katılım Belgeleri Verildi

Günün yorgunluğunu gidermek amacıyla Tigem Tatil Park’a dönen doğaseverler, Yalova Belediyesi tarafından verilen yemeğe katıldılar. Başkanvekili Adil Ürekli ve Başkan Yardımcısı Güner ve Hamit Kutlu’nun katıldığı festival gecesinde, ‘Şakayık Festivali’nin oluşmasında emeği geçenlere katılım belgesi verildi. Başkan Yardımcısı Güner, “Çiçek Kenti’ Yalova'mızın tanıtılması adına bu projede bizlerle olan ve desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Şimdi onların her birini buraya davet ediyorum” diyerek festivalin mimarlarını sahnede topladı. Her birini tek tek tebrik eden Başkan Yardımcısı Güner, festival destekçilerinin de duygu ve düşüncelerini alarak kendilerine katılım belgelerini takdim etti.

Başkanvekili Adil Ürekli ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; “Hepinize Başkanımız Vefa Salman’ın selamını getirdim. Kendisi şehir dışında olduğu için burada sizlerle olamadı. Ancak bu festivalin düzenlenen ilk şakayık festivali gibi olmadığı kanısındayım. Başkan Yardımcımız Jülide Güner’in organizatörlüğünde ve görevine tam anlamıyla hakim olan arkadaşlarımız sayesinde bunun mükemmel bir festivale dönüştüğü gözlemliyorum. Ben de buradan emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yemeğin ve ödül töreninin ardından çeşitli grupların sahnelediği canlı müzik performansı eşliğinde dans eden doğaseverler, geceyi tatil park içerisinde kurdukları çadırlarda geçirdiler.

Doğaseverler Şakayık Çiçekleri ile Buluştu

Festivalin son günü olan Pazar gününde doğa yürüyüşçüleri, otobüslerle yürüyüşün yapılacağı Samanlı Dağları’na gittiler. Çevre illerden gelerek yürüyüşe Güneyköy’den ve Hamzalı Köyü’nden katılan doğaseverler, Güneyköy Muhtarı M. Alpay Tekin ve Orhangazi Hamzalı Köyü Muhtarı Menderes Aydın ile köylüler tarafından karşılanarak kendilerine köy meydanında köy kahvaltısı verildi. Festivale katılan doğaseverlerde Güneyköy ve Hamzalı köylerindeki köylülerden yumurta, süt, yoğurt gibi doğal ve organik ürünlerden satın alarak köylülere destekte bulundular. Dik ve uzun yamaçlara aldırış etmeyen doğaseverler, 14 km’lik yolu kat ederek 926 m yüksekliğindeki Beşpınar Tepesi’ne ulaşarak Şakayık çiçekleri ile buluştular. Yalova’nın ve köylerinin doğasına hayran kalan doğaseverler, yürüyüş boyunca bol bol fotoğraf çekerken kentin tanıtılması adına yapılan festivalin tekrar yapılacağı günü iple çektiklerini belirttiler.

Başkan Yardımcısı Güner, festival ile ilgili bir açıklama yaparak “Festivalimiz süresince güvenliğimizi sağlayan tüm güvenlik birimlerimize, kurum ve kuruluşlara, Yalova Güneyköy Muhtarı M. Alpay Tekin ve Orhangazi Hamzalı Köyü Muhtarı Menderes Aydın’a, bizlerden desteğini esirgemeyen ve doğaseverlerimize yardımcı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim