Dünya Kadınlar Günü Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'ın katılımı ile Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen programda kutlandı. Burada konuşan Vali Yılmaz, "Kadını, çok özel bir makamla şereflendirilmiş bir insan topluluğu olarak tanımlayan kültürümüz, kadına saygı üzerine kurulmuştur" dedi.
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Uygulama Oteli'nde bir program düzenlendi. Programa Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ile ildeki kurumlarda çalışan kadınlar katıldı. Programın açılış konuşmasını, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Faruk Uysal gerçekleştirdi. Uysal konuşmasında,  “Bizim geleneklerimize göre kadın, bir bütünün yarısıdır. Bu nedenle kadın haklarını insan hakları şeklinde görüp savunmak gerekir. Türk kadını tarih boyunca hayatının her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumluluğu paylaşmış, mücadele etmiştir. İstiklal savaşında ülkesi için mücadele eden Nene Hatun, Halide Edip, Şerife Bacı hep bizim kadınlarımızdır. Yine 15 Temmuz hain kalkışmasında hiç tereddüt etmeden canını ortaya koyan, adeta cepheye lojistik taşırcasına kamyonuyla insanları taşıyan Şerife Boz ve gazi kadın kahramanlarımız, kahraman kadın şehitlerimiz. İl Müdürlüğü olarak kadın haklarını gözeterek onlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şiddet mağduru kadınlarımıza da destek veriyoruz. Ailede kadını güçlendirmek adına da birçok çalışma yapmaktayız. Bu kapsamda 370 kadınımıza sosyal ve ekonomik destek ödemelerimiz devam etmekte, 1373 kadınımıza engelli çocukları için engelli bakım ücreti ödenmekte, 19 kadınımız ayrıca 23 çocuğumuza koruyucu annelik yapmaktadır. Kadınlarımızın istismar edilmediği, ayrımcılığa uğramadığı, ezilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir ülke ve dünya temenni ediyorum” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Faruk Uysal'ın ardından kürsüye gelen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise kültürümüzde kadının ayrı bir yeri olduğunu dile getirdi. Yılmaz konuşmasında, "Öncelikle günümüzde her zaman müstesna bir yere sahip olan, gerek aile gerek toplum yapımızın temel direği kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyor, saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Kadını, çok özel bir makamla şereflendirilmiş bir insan topluluğu olarak tanımlayan kültürümüz, kadına saygı üzerine kurulmuştur. Kadınlarımız, bizim topraklarımızda hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne olarak, bir eş olarak, bir evlat olarak kadınlarımız toplumu dönüştüren, ülkeye istikamet veren, tarihteki yerini her zaman en güzel şekilde almasını bilmiş, medeniyetimizin inşasında devlet yönetiminden eğitime, kültürden sosyal yaşama kadar her alanda erkeğin yanı başında yer almıştır. Tarihi ve manevi dinamiklerle beslenen, adalet temelinde kalkınmayı hedef edinmiş ülkemizde; kadınlarımız, toplumsal değişimin ve dönüşümün her zaman en önemli mimarları olmuşlardır. Kahraman kadınlarımıza, bugün Güçlü Türkiye olma yolunda, ulaşmak istediğimiz hedefler konusunda da önemli sorumluluklar düşmektedir. Yakın tarihimizde yaşadığımız hain darbe girişimi esnasında Valiliğe geldiğimizde kadınlarımızı görünce, biz bu ülkeyi kadınıyla erkeğiyle kurduk, kadınıyla erkeğiyle de kurtaracağız demiştim. Milli Şairimiz Merhum Mehmet Akif ERSOY; ’’Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez” dediği toplu yürekler sayesinde geçmişten bu yana üzerimize oynanan oyunlar boşa çıkarılmıştır.

Ülkemizin kuruluşunda, kurtuluşunda annelikten vatan savunmasına kadar her türlü vazifeyi sırtlanan kahraman kadınlarımız, 100 yıl önce Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de, Dumlupınar’da olduğu gibi 15 Temmuz’da gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişiminin önlenmesinde ve demokrasinin yaşatılmasında gösterdiği fedakârlıklar nesiller boyu anlatılacak ve asla unutulmayacaktır. Unutmayalım, unutturmayalım, kız çocuklarımıza örnek olsunlar diye darbecilerin en ağır saldırı yaptığı Ankara Gölbaşı’nda şehit olan Komiser Zeynep SAĞIR ve Komiser Yardımcısı Kübra DOĞANAY’ın isimlerini Kız İmam Hatip Okullarımıza verdik. Bu okullarda okuyan öğrencilerimiz de onların izinden gitsinler, onları rol model alsınlar istedik. Ola ki ileride bir daha böyle hainler çıkarsa burada yetişen nesiller tıpkı anne ve babaları gibi vatanı için gerekirse şehit olmayı göze alan, devletine, vatanına ve milletine bağlı bir nesil olsun istedik" dedi.
Kadını 2. sınıf gören toplumların geri kalmaya mahkum olduklarına da vurgu yapan Vali Yılmaz, "Unutulmamalıdır ki; kadınlarını dışlayan, ikinci sınıf muamele yapan ülkeler asla ilerleyemezler. Bir ülkede kadınlar çalışma hayatında etkin değilse o ülkenin hayallerini gerçekleştirmesi zordur. Bu doğrultuda son 15 yılda kadınların toplumdaki rolünü güçlendirmeyi hedefleyen devlet politikalarının yaygınlaştırıldığını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasal çerçevesinin genişletildiğini biliyoruz. Başta Anayasamızda olmak üzere Medeni Kanun, İş Kanunu ve Türk Ceza Kanununda, kadın erkek fırsat eşitliğini sağlayan önemli düzenlemeler yapılmıştır. Kadın Erkek fırsat eşitliğinin önündeki temel engellerden biri olan kılık kıyafet konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde düzenleme yapılmasıyla eğitimde, kamuda ve meclis çatısı altında, kadının kafasındaki örtü ile değil, kafasının içindeki fikirlerle, üzerindeki elbiseyle değil, yüreğindeki inanç ve sevgiyle değerlendirildiği günlere gelindi. 2002 seçimlerinde parlamentodaki kadın temsil oranı %4,4 iken, şu anki parlamentomuzda bu oran son 15 yıldaki düzenlemelerle birlikte %10’luk artış göstererek %14,73’e yükselmiştir. Mesleğe başladığımda kadın Mülki İdare Amiri sayısı 12 iken 16 yıl içinde bu sayı 40’a çıkmıştır. İnanıyorum ki özgüvenleri yüksek, cesur, eğitimli kadınlarımızın, ekonomiden siyasete her alanda sayılarının artması ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır” şeklinde konuştu.
Vali Yılmaz sözlerini şu şekilde tamamladı, "Cumhuriyet tarihimizin dördüncü Kadın Valisi olarak meslek hayatımda kadına, aileye ve çocuklara dönük geliştirdiğim özgün sosyal projeler sonucu vatandaşlarımızın duyduğu memnuniyet meslekteki en önemli kazanımlarımdan olmuştur. Şu an İlimizde yapmış olduğumuz proje çalışmalarına da aynı duygu ve heyecanla çalışmakta ve Kadın Vali olarak üstlenmiş olduğum sorumluluğun bilincinde hareket etmekteyim. Son olarak kadınlarımızın sosyal hayatta ve tüm karar alma mekanizmalarında etkinliğinin artırılmasına dönük yapılan tüm çalışmalardan dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Başbakanımıza, Hükümetimize şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle başta aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin kıymetli anneleri, değerli eşleri ve Yalovalı kadınlarımız olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü içtenlikle kutluyor, saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum"
Konuşmanın ardından programa katılan kadınlar hep birlikte yemek yiyerek uzun uzun sohbet ettiler. 

Editör: TE Bilişim