Karayolu trafiğindeki ölüm ve yaralanmalar büyük bir halk sağlığı sorunudur ve dünya çapındaki yaralanma ve ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Dünyada her yıl yaklaşık 1.2 milyon insan yaşamını yitirirken, 50 milyon insanda yaralanmaktadır. Ülkemizde ve ilimizde her yıl artarak devam eden taşıt sayısına paralel olarak trafik kazalarında taşıt içerisinde bulunanların uğradığı zararda artışa neden olmaktadır.

Taşıt içinde bulunanların çarpışma zamanında zarar görmekten korumanın en etkili yöntemlerinden birisi emniyet kemeri ve çocuk koruma sisteminin kullanılmasıdır. Bir çarpışma olduğunda emniyet kemeri takmayan bir kişi taşıtın çarpma öncesindeki seyir hızı ne ise o hızda hareketine devam edecek, bu kişi sürücü ise muhtemelen direksiyona, arka koltukta seyahat eden bir yolcu ise ön koltukların arkasına olmak üzere, taşıtın iç kısımlarına savrulacaktır. Bir başka ihtimal ise taşıttan dışarı savrulmak, çok ağır şekilde yaralanma ya da ölme olasılığını büyük oranda artırmaktadır.

Emniyet kemeri takmayanların maruz kaldığı ön darbeler arasında en sık ve ciddi olanı başa alınan darbeler olup bunu önem düzeyine göre göğüs ve karın bölgeleri izlemektedir. Sakat bırakan yaralanmalar arasında en sık görülenler bacaklar ve boyuna gelen darbelerdir. Emniyet kemerinin kullanılmaması, karayollarındaki ölüm ve yaralanmalarda büyük bir risk etmenidir. Araştırmalar şehir içi yollardaki kaza riskinin, şehirlerarası yollar veya otoyollara oranla çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Otoyollarda 1 olan kaza riski şehirlerarası yollarda 3 iken şehir içi yollarda 5 olmaktadır. Bu sonuç şehir içi trafiği içinde emniyet kemeri kullanılmasının ne derecede önemli olduğunu göstermektedir. Sürücüler emniyet kemerini süratin yüksek olduğu yollarda ve daha çok uzun süreli yolculuklarda kullanmaktadır. Bu tür alışkanlıklara sahip sürücüler emniyet kemerini aşırı hız yaparken kendilerini güvence altına alan bir araç olarak görürler. Bir yere kadar bu doğru olarak kabul edilebilir. Ancak yüksek hızlarda meydana gelen çarpışmalarda, emniyet kemeri her ne kadar sürücü ve yolcuların bedenlerini koltuğa sabitleyerek korumaya çalışsa da araçlarda oluşacak hasarlar çok ağır olacağı için insanların yaralanmamaları imkânsız olacaktır. Emniyet kemeri kullanımı, kaza sonrası özel araçlar içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 azaltmaktadır. Böylesi gerçekler karşısında sorulabilecek “nerede ve ne zaman emniyet kemeri?” sorusuna verilebilecek en doğru cevap “her yerde ve her zaman” olmalıdır.

Yalova’da şehir içinde emniyet kemeri kullanımı yüzde 45 oranında

Bu bilgiler ışığında, ilimize diğer illerden gelen araç sayısının en az olduğu dönemde şehir içinde 6 ayrı noktada 10 gün süre ile 2 bin 600 araç sürücüsü üzerinde yapılan anket çalışmasında;  şehir girişlerinde araç sürücülerinin yüzde 65’in emniyet kemerini taktığı. Şehir merkezinde ise bu oran yüzde 45’lere düştüğü görülmektedir. Şehir içi trafik ekipleri yapmış oldukları uygulamalarda hedefleri; emniyet kemeri kullanmayan sürücüleri cezalandırmak değil, Ülkemizde sosyo-ekonomik gelişmiş iller arasında bulunan ilimizde emniyet kemeri kullanımını yaygınlaştırmaktır.


Ebeveynlere uyarı

Anne – Babalara da uyarılarda bulunan Yalova Emniyet Müdürlüğü, çocuklara okula gidiş ve gelişlerinde kullanmaları gereken en uygun ve güvenli yolların öğretilmesini belirtti.

Çocuklarınızı okul yollarında karşılaşabilecekleri problemler ve tehlikeler konusunda uyarınız. Tedbirli olmalarını sağlayınız. Trafiğin bir kültür ve yaşam biçimi olduğunu davranışlarınızla çocuklarınıza gösteriniz. Çocuklarınızın çanta ve giysilerine, hava karardıktan sonra sürücüler tarafından rahat görünmelerini sağlamak amacıyla yansıtıcı çıkartmalar takınız. Çocuklarınızla birlikte yürürken onların elinden tutunuz ve mutlaka yola yakın olan tarafta kendiniz yürüyünüz. Çünkü çocuğunuz ani bir refleksle yola çıkabilir ve üzücü bir olayla karşılaşabilirsiniz. Her ne şartla olursa olsun 12 yaşından küçük çocuğunuzun araçların ön koltuklarında seyahat etmelerine kesinlikle müsaade etmeyiniz. 12 yaşından küçük çocuklarınızın güvenle seyahat etmeleri için üretilmiş bebek ve çocuk koltuk sistemlerini emniyet kemeri ile birlikte kullanınız. Karayolları Trafik Kanunu’nun 37.maddesi gereğince çocuklarda iki tekerlekli bisiklet kullanabilmeleri için 11 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu kurallara riayet ediniz. Unutmayın ki; Birlikteyken yaptığınız her yanlış hareket, çocukların zihninde doğru bir davranış olarak kalır ve yalnızken de uygulanır.

Editör: TE Bilişim