Evcil hayvan sahiplenmenin o hayvanın sorumluluklarını da beraberinde getirdiğini dile getiren Sevimli Patiler Pet Shop işletmecisi Erkan Aysel, “Evcil hayvan sahibi olmak; o canlının günlük olarak tüylerinin taranması, beslenmesi ve yıkanması gibi sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Ancak yıkama konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Kediler hemen hemen hiç yıkanmamalı; sadece dışarı çıktıklarında patileri silinebilir. Köpekler de uzun aralıklarla yıkanabilir. Köpekler yıkanırken kulaklarına su kaçmamasına özen gösterilmeli. Bunun için kulaklarına pamuk tıkanabilir. Kullanılan şampuan ya da sabunun ph değeri, hayvanın derisine uygun nitelikte olmalı ve cildini kurutmamalı. Hayvan yıkandıktan sonra havluyla kurulanmalı, ardından doğal olarak kurumaya bırakılmalı. Bağırsaklarında parazit oluşmaması için hayvanlara çiğ et verilmemesi gerekir. Bisküvi ve çikolata da yasaklı gıdalar arasında... Bisküvi, çikolata gibi tatlı ürünler, köpek ve kedilerin dişlerinde tartar oluşturabilir ve gözlerine zarar verebilir. Kedi ve köpekler, karbonhidratlı yiyecekler ve çikolatalar hariç insanların yiyebildiği tüm yiyecekleri tüketebilir. Özellikle yumurta, yoğurt, peynir yiyebilirler” dedi.

Eğitime erken başlayın

Evcil hayvanlarda eğitime erken yaşlarda başlandığında daha net bir sonuç alındığını da dile getiren Aysel, “ Evcil hayvanlara kolayca tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Bunun için eğitime ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi. Köpeklerin, her gün dışarıya çıkarılıp gezdirilmesi gerekir. Tuvaletini mutlaka dışarıda yapmalıdır. Köpek ve kedilerin, her gün aynı saatte beslenmesine ve aynı saatte tuvalete çıkarılmasına dikkat edilmeli.

 Kedi ve köpeklere farklı davranmak gerekir. Köpeklerde hiyerarşik bir sistem vardır; köpek, sahibinin otoritesini kabullenir. Bu nedenle sadık hayvanlar olarak bilinirler. Ancak kediler hiyerarşiyi kabul etmez. Kedilerle arkadaş olabilirsiniz ama onların üzerinde hakimiyet kurmak için uğraşmamalısınız.

 Çocukların, evcil hayvanlarla tanışması için en ideal zaman 5-6 yaşlarıdır. Çocuk bu yaşta; hem kendisinin, hem de evcil hayvanın sorumluluğunu alabilir. Çocuklar; kedi, köpek, akvaryum balığı ve muhabbet kuşu gibi hayvanlarla bir arada olursa, merhamet ve şefkat duyguları gelişir” dedi.

Editör: TE Bilişim