İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli katkıda bulunan radon gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik olarak oluşturulan Ulusal Radon Kontrol Programı çerçevesinde 81 ilde belirlenen evlerde radon gazı ölçümleri yapılacak. Yalova’da da proje kapsamında daha önce TÜİK tarafından daha önce bilimsel yöntemlerle belirlenen evlerde 2 ay süre ile radon gazı ölçümleri yapılacak.
Ulusal Radon Kontrol Programı kapsamında 81 ilde daha önce TÜİK tarafından belirlenen evlerde radon gazı ölçümleri yapılacak. Yalova’da da uygulama 12 Aralık’ta başlayacak. Yalova merkez ve ilçelerde belirlenen evlere Halk Sağlığı çalışanları tarafından radon gazı dedektörleri yerleştirilecek. Dedektörler 2 ay boyunca belirlenen adreslerde kalacak. Daha sonra evlerde yapılan ölçümlerin sonuçları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderilecek. Ardından elde edilen verilerle ‘Ulusal Radon Kontrol Programı’ oluşturulacak.
Radon gazı hakkında…
Radon renksiz, gözle görülmez, tatsız, kokusuz ve radyoaktif bir gazdır. 1899 yılında Ernest Rutherford ve 1900 yılına Friedrich Ernest Dorn tarafından keşfedilen radon gazı alfa parçacığı yaymakta olup müsaade edilen miktarların üzerinde solunduğunda akciğer kanseri riskini arttırmaktadır. Radon yine radyoaktif bir madde olan uranyumun bozulması sonucu oluşur ve radon kendisi alfa parçacığı yayarak plutonyuma dönüşür. Radonun toplum ile ilgisi günlük yaşamda karşılaşılan ve özellikle ev yapım malzemesi olarak tullanılan taş, toprak, çimentoda doğal olarak bulunması ve sürekli olarak ortama serbest olarak yayılması ve nefes yoluyla akciğerlere ulaşmasıdır. Radon gazı akciğer kanseri oluşumunda riski arttırmaktadır.

Editör: TE Bilişim