Genç Haytap Yalova İl Temsilcisi Uğur Can Kalkan, TBMM Çevre Komisyonu’nda kabul edilen ‘5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Değişikliği’ taslak metninde hayvanlara karşı yapılan eziyetlerin Kabahatler Kanunu’ndan çıkartılıp Ceza Kanunu’na geçmesi için atılan adımı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Genç Haytap Yalova İl Temsilcisi Uğur Can Kalkan, “Bu yasa değişikliği TBMM’den geçerse, bu çok önemli bir gelişme olacak.5199 Sayılı Kanun Değişikliği ile hayvan refahı tanımı getirilmesini de önemsiyoruz” dedi. 
Kalkan, yasa değişikliği olmadığı takdirde hayvanlar üzerinde deney çalışmalarının yapılabileceğini ve bunun canlıların yaşam hakkına engel oluşturduğunu belirterek, “Geçen gün İstanbul’da yavru bir kedinin bağırsakları alınarak, üzerinde deney yapılmış. İşte bu yasa değişikliği bunu engelleyecek olan bir yasa. Belediyelerin barınakları denetleme ve sokak hayvanları konusunda yapmaları gereken şeyler var. Bu hayvanlar için aslında bir lütuf değil, zaten yasa gereği yapmaları gereken bir şey” diye konuştu.
Çevre Komisyonu’nda kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği taslak metninde yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren Kalkan, “Taslak metinde hayvan refahı tanımı eklendi. İl ve ilçe merkezlerinde ev hayvanı satan ve sahiplenen kişilerin yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika alma zorunluluğu getiriliyor. Ticari amaç güdülmeyen özellikle ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev hayvanları sahiplerinin borçları nedeniyle haczedilemeyecek. Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, Avrupa Birliği direktif ve prensiplerine uygun olarak etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılabilecek. Ev hayvanı  satış yerlerinde ev hayvanı bulundurulamayacağı, ancak hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışını yapılabileceği, akvaryum balıkları ve kuş türlerinin bu yasağın dışında tutulduğu, üretim çiftliklerinin ruhsatlandırılması ve denetiminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yerine getirileceği, 31 Aralık 2016’ya kadar geçiş süresi tanındığı (Uymayanlara hayvan başına bin beş yüz Türk Lirası) ceza verilmesi söz konusu” diye konuştu.
Kalkan, “Hayvanları Koruma Kanunu Değişikliği Taslak Metninde yer alan hayvanlarla ilgili yasak ve cezalar da şu şekilde yer alıyor: “Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları kasten öldürmek( 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası, fiilin işkence suretiyle işlenmesi halinde ceza yarı oranda arttırılır. Hayvanlara işkence yapmak ( 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası) . Kasıtlı olarak kötü davranmak, psikolojik acı çektirmek, aç susuz bırakmak, sokağa terk etmek, aşırı sıcağa soğuğa maruz bırakmak (Üç bin Türk Lirası ceza), hayvanları gücünü açıkça aştığını gösteren fiillere zorlamak  (Bin Türk Lirası) ceza ile cezalandırılması söz konusu. Hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev hayvanı satmak (Bin Türk Lirası), sokaklardaki ve barınaklardaki sahipsiz kedi ve köpekler üzerinde deney yapılmaması. Bu tür değişiklikler hayvan haklarının geliştirilmesi açısından önemli adımlardır” dedi.
Editör: TE Bilişim