“Gemisini kurtarmayan bir kaptan’ bulunur

Gültekin, Kent meydanında atıl hale gelen İnkılâp Gemisinin de denize batırılarak yapay resif olarak kullanılmasını önerdi. Gültekin, “Yargıtay’ın vereceği karardan sonra ‘Gemisini Kurtarmayan Bir Kaptan’ bulunarak Marmara Denizine batırılarak yapay resif olarak kullanılabilir. Dalış turizmi ve balıkların üremesi için bir ise yaramış olur. Gemiyi törenle getirdik, törenle batırırız” dedi.

Gençlik Merkezi ve Bad Godesberg eleştirisi

Gültekin, Yalova Lisesi bahçesinde Gençlik Merkezi yapılmasını eleştirirken, Bad Godesberg Parkı’na cephesi olan binaların estetiğe kavuşturulması gerektiğini dile getirdi. Gültekin, yapay resif projesini de ‘küçük balığı büyük balığa yutturmayan bir proje’ olarak niteleyerek, “Bazı projeler için menfaat gözetmeyen, yüreği Yalova için çarpan heyecanlı, hevesli insanlara ihtiyaç vardır. Yalova Su Ürünleri Başkanı Erdal Tokalak bu şablona uymaktadır. İmkânsızlıklara rağmen bu konuda çok şey yapmıştır. Neresinden bakarsanız bakın yapay resif projesi üretimin gelişimin ilerisi için güzel günlerin habercisi bir tasarımdır. Ayrıca arıtılmadan denizlere deşarj edilen kirli sular ve katı atıklarda pek çok deniz alanlarının kirlenmesine neden olmaktadır. Resif bloklarının olduğu mekân bir yumurtlama ve yavru büyütme yeri haline gelecektir. Marmara’da nesli tükenmek üzere olan balıkları yaşatmak amacıyla büyük bir gayret içine girilmiştir” dedi.

Sanayi tesislerine yunus benzetmesi

Gültekin, “Yalova su ürünleri başkanı Sayın Erdal Tokalak Marmara’da yunusların hem ağlara zarar verdiğini, hem de balıklara zarar verdiğini söylemektedir. Resif projesini Yalova için bir şablon olarak aldığımızda sanayi tesislerini yunuslara benzetebiliriz. Kontrol edilebilir bir sanayi ile birlikte yaşayabiliriz. Yunusları ve sanayinin kontrol edilebilir hale getirilmesi her zaman mümkündür” diye konuştu.

“Mimarlar olarak bu utancı yaşamak istemiyoruz”

Gültekin, “Biz ise elimizde bulunanları yok etmek için ne gerekirse yapıyoruz. Yalova ormanlık diye neredeyse tüm yeşil alanları kaldıracağız. Kentin içindeki Yalova Lisesini de kapsayan alanda Yeşil’i yok ederek yapılacak olan gençlik merkezi bittiği zaman gençlere örnek olsun diye “Bu Bina ağaçlar katledilerek yapılmıştır” tabelası mı asacağız.? Gençlik merkezi arsasının hangi kuruma ait olduğu önemli değil önemli olan bir okulun bahçesini genişletmek yerine kısıtlama yapılmasıdır. Yapılacak olan gençlik merkezinin mutlaka bir otoparkı olacaktır. Sıkışmış bir alana Gençlik Merkezi yapmak gençleri de memnun etmeyecektir. Gençlerin istemediği bir gençlik merkezini yapmak hangi akla hizmettir. Yalova il sınırları içinde yeşil alanlar birer birer yok olmaktadır. Aynı balıkların neslinin tükenmesi gibi genç nesiller ileride apartmanların üstünde bahçe yapmak zorunda kalacaktır. Yalova’lı Yalova’ya sahip çıkmak zorundadır. Yeşil alanları resif projeleriyle geriye getiremezsiniz. Safran Deresi üstünde yapılan yaya köprüsü güzel bir tasarım olmuştur. Belediye Başkanını bu konuda kutluyoruz. Köprünün çevre peyzajı da yapıldığı zaman daha güzel bir görünüme kavuşacaktır. Yalova Belediyesi’nce bir estetik kurul oluştu. Meydanda ve Yalı Caddesi’nde kente yaraşır cepheler oluşturuldu. Aynı estetik kurul Bad Godesberg parkına cepheli binalara bir el atabilse. Denizden bakıldığı zaman kat adedi 4 mü yoksa 1 kat veya 2 kat mı belli olmayan bir cephe, Çin mahallesi gibi plan ve yasa tanımayan kaderine terk edilmiş bir bölgeyi, park bahçede ve estetik kurulda bu kadar başarılı olan bir ekibin bu işi de yapacağına inanıyoruz. Yalova için yapılan güzel şeyler var. Kent merkezi kaldırımlarının yenilenmesi Park Bahçe Müdürü Sayın Tülin Kuleli’nin çiçeklendirme konusunda gösterdiği başarı takdir edilmeyecek gibi değil. Kent meydanında atıl hale gelen İnkılâp Gemisi Yargıtay’ın vereceği karardan sonra “Gemisini Kurtarmayan Bir Kaptan” bulunarak Marmara Denizine batırılarak yapay resif olarak kullanılabilir. Dalış turizmi ve balıkların üremesi için bir ise yaramış olur. Gemiyi törenle getirdik, törenle batırırız. Bazen Yalova’da yapılan bu güzel şeylerin siyasilerin aldığı kararlarla lekelenmesi akıl alacak şey değil Yalova’da yaşayan kendisini Yalova’lı hisseden insanlar bir olup bu akıl almaz siyasi kararlara karşı çıkmazlarsa genç nesillere bu olayları anlatırken utanç yaşarlar. Biz Mimarlar Odası olarak bu utancı yaşamak istemiyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim