Konuyla ilgili bilgi veren Cem Vakfı Yalova Şube Başkanı Sinan Giray, “ Projesi İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr.Hülya Turgut tarafından hazırlanan Hasan Baba Cemevi ve Kültür Merkezi’nin ihalesi daha önce tamamlanmıştı. Ruhsat alımı da gerçekleşti. Şimdi müteahhit firmanın hazırlıklarını tamamlayıp on beş güne kadar inşaatın temelinin atılmasını bekliyoruz “ dedi.

Türkiye’de ilk Cem vakfı şubesinin Yalova’da kurulduğunu ve kendisinin de aynı zamanda Cem Vakfı Genel Merkez kurucu üyesi olduğunu belirten Giray, “Alevilerin ibadetleri nasıl olur, oruçlarını nasıl tutarlar, cemlerini nasıl yaparlar. Biz organizasyonlarımızı yaparken, bu tür insanların merak ettiği konularda da bilgi sahibi olmalarına çalıştık. Yalova’da bir cemevi yapmıştık daha önce. Ancak orası çok merkezi kalıyor. Yalova’da Aleviler ağırlıklı olarak Bağlarbaşı Mahallesi’nde yaşıyor. Biz de bu konuyu zamanın belediye başkanı Yakup Koçal, Sayın Valimiz ve milletvekillerimize de iletmiştik. Hem Temel Bey’le hem Muharrem Bey ile istişare ederek, Bağlarbaşı Mahallesi’nde de bir cemevi yapılmasına karar verildi. Bununla ilgili bir çalışma yapmıştık. Terminalin hemen üst tarafında bir arsa temin edildi. Bu arsa da planlara sosyal ve kültür tesisi olarak işletildi. Belediye meclisine götürdük. AKP ve CHP’nin oyları ile meclisten geçti ve Yalova’da bir kültür merkezi cemevi yapılmasına karar verildi” diye konuştu.

Cemevini yaparken, Çınarcık’ta bulunan Hasanbaba’yı da göz önünde bulundurarak yapılacak Kültür Merkezi’ne bir Hasan Baba Müzesi yapılma fikrinin ortaya çıktığını ve orasının uhrevi atmosferini yeni mekana da taşımak istediklerini belirten Giray, “İnsanlar genellikle burasını piknik yapacak bir alan olarak bilirler. Ancak o alanın hemen üst tarafından bir de Hasan Baba adında bir yatır var. Biz yapacağımız kültür merkezinde sadece o eğlence kısmı ile değil Hasan Baba’nın o uhrevi yönünü de yansıtmak istedik. Bunun için de burada yapacağımız çalışmanın içerisinde bir Hasan Baba Müzesi yapılması fikri ortaya çıktı. Bunu zamanın belediye başkanı Yakup Koçal da destekledi. Yapacağımız kültür merkezinin içinde bir Hasan Baba Müzesi ve aynı zamanda bir cemevi olacak, 250- 300 kişilik. Cemevi’nin hemen altında da ibadet mahallerinde cenazeden sonra, Muharrem ayı, oruç ve aşure aylarında verilen lokma için yemekhane de yapılacak. Biz bu projeyi Yalova’da yapacağız, ancak bu proje aynı zamanda Türkiye’ye de örnek olacak. Bir Türkiye tipolojisi yaratalım istedik. Bundan dolayı da cemevi projesini biz Yalova’da yaptırmadık. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Prof.Dr.Hülya Turgut’a yaptırdık. Bu proje dünyadaki sayılı projelerden birisi, öyle sıradan bir proje olmayacak.Projemiz, Hasan Baba Müzesi, derslikler, çeşitli kurslar verilebilir, eğitim öğretim derslerine katkı verecek mekanlar tasarlandı. İnşallah Yalova’ya hem çok güzel bir kültür merkezi, hem de cemevi kazandıracağız. Hasan Baba Cemevi ve Kültür Merkezi örnek bir proje olacak Türkiye’ye. Bu projeye Yalova’da Aleviler kadar, onlardan daha fazla Sünni kardeşlerimiz dernekler ve vakıflar destek verdi. Bundan dolayı projeye destek veren tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah burası birleştirici bir yer olacak. Harcında herkesin emeği olacak. Hem AKP Grubu, hem CHP Grubu ve diğer siyasi partiler de destek veriyor. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim