Kapaklı ve Fıstıklı Köylülerinden 2B Tepkisi

İlk Ziyaretini Armutlu ilçesine yapan CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP İl Başkanı Özcan Özel, CHP Armutlu İlçe Başkanı Abdullah Gencer Armutlu’da esnaf ziyareti yaparak ilçedeki vatandaşlarla görüştü.  Kapaklı ve Fıstıklı köylerine yapılan ziyarette, köylülerle bir çay bahçesinde bir araya gelen İnce, köylülerin taleplerini dinledi.

Köylülerin 2B arazileri satışında mağdur duruma düştüklerini, kendi tapulu arazilerinin ormanlık arazisi içersinde görüldüğünü ve buraları yüksek fiyatla yeniden almak zorunda bırakıldıklarını söylediler. 2B arazilerin rayiç fiyat belirlenmesinde haksızlık yapıldığını söyleyen köylüler, deniz kenarında bulunan araziler ile ormanlık alanda bulunan arazilerin aynı rayiç bedel olduğunu, köylülerin bu bedel karşılığında arazilerinin satın almasının mümkün olmadığını yakındılar.

 

İnce: Parti Olarak Köylülere Bedava Verilmesini İstedik. AKP, Teklifimizi Kabul Etmedi

 

CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP olarak, 2B arazilerinin düzenlenmesine ilişkin, kanun teklifi verdiklerini belirterek “  Bizler, 2B arazilerinde evi bulunan, tarım, hayvancılık yapan, başka amaçlarla bu arazileri kullanan vatandaşlara bu arazilerin bedelsiz verilmesini istedik.  Ormanlık alanda villa sahibi olanlardan ise belirlenen rayiç bedel karşılığında satılmasını istedik. Ancak AKP, Köylülerle, Villa sahiplerini ayırt etmeksizin bütün 2B arazilerinde satış bedelini, rayiç bedelin yüze 70 olarak belirledi” dedi

 

Köylüler: Mağdur Olduk. Kendi Arazimizi Bize Parayla Satmak İstiyorlar.

 

Yıllar önce, mahkeme kararıyla arazilerinin kendilerine verildiğini, ancak yeni düzenlemeyle birlikte arazilerinin Ormanlık içersinde gösterildiğini yakınan Köylüler,  kendi arazilerinin, kendilerine bir kez daha satılmak istendiğini, bu arazileri almaya köylülerin güçlerinin yetmeyeceğini, maddi durumu iyi olanların bu arazileri toplayarak değerlendireceklerini ve bunun önüne geçilmesini istediler. 2B arazisi içinde olan arazilerden, her parsel için 2 bin TL’lik başvuru bedeli istendiğini, başvuru bedelinin parsel bazında olması gerekirken, kişi olarak hesaplandığını belirten Köylüler  “ Bir parsel için 2 bin TL başvuru bedeli isteniyor. Ancak, . bir parselde 8 hisse bulunanlar var. Sadece 16 Bin TL başvuru bedeli ödemek zorunda kalanlar bulunuyor. Bu uygulama yanlış, başvuru bedelleri parsel bazında olmalı. Birkaç parseli olanlar ise bırakın araziyi satın almayı başvuru bedelini bile ödeyemez Bizler teminatı yatarsak bile arazinin tamamını almaya gücümüz yetmeyecek “ dediler.

 

İnce,Yalova Köylüsünün 2B Sorununu TBMM’ye Taşıyor..

 

Yoksul orman köylüsünün ekonomik durumlarından ötürü söz konusu satıştan yararlanamayacağını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Köylülerinin 2B Sorununu TBMM’ne vereceği soru önergesiyle gündeme getireceğini belerterek “ Bu satış bedelleriyle arazilerin gerçek hak sahipleri tarafından alınamayacağı açık. Bu uygulamada Anayasa’ya aykırılık  söz konusu Bu araziler daha çok bu hak sahiplerinin değil rant sahiplerinin eline geçecek. Köylüler, kullanmakta olduğu toprakları ekonomik gücü olanlara kaptırmak zorunda kalacak ve bu, toplumda sosyal sorunlar yaratacaktır” dedi. Armutlu ilçesinden sonra,  Esenköy’e giden CHP Heyetine CHP İl Yöneticisi  Salih Miraç kendi  işletmesinde İftar yemeği verdi. İftar yemeğinin ardından gezilerini sürdüren CHP Heyeti Kocadere ve Şenköy’de köy kahvelerini gezerek köylülerle sohbet etti. Burada da köylüler,  CHP Grup Başkanvekili İnce’ye  yaşadıkları 2B sorununu anlatarak yardım istediler. CHP Heyeti gecenin son ziyaretini Çınarcık ilçesine gerçekleştirdi. CHP Çınarcık İlçe Başkanı Mustafa Deveci ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı ziyarette, esnaflarla sohbet edildi.

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim