YALOVA’DA İKİ ISLAH OSB TALEBİ VAR

Islah OSB'ye dair kanundan faydalanılması için başvuran sanayicilerin geçmişteki OSB ve Karma OSB talepleri, depremsellik, yerleşim alanlarına yakınlık, askeri havaalanına engel olacağı gibi gerekçelerle reddedilmişti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 1997 tarihli raporunda Yalova’da OSB için uygun yer olmadığını belirtmiş, 2007’de bölgede karma OSB kurulması taleplerinin depremsellik gibi nedenlerle uygun görülmemişti. Geçici yasayla Türkiye genelinde kurulmak istenen çok sayıda Islah OSB ile ilgili olarak konuşan uzmanlar ise, Islah OSB’lerin sorun yaratabileceğini dile getiriyor.

OSB UZMANI DR. CABBAR, “SORUN OLUR” DİYOR

Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nda uzun zaman OSB’lerden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Dr. Yavuz Cabbar, kurulacak ıslah OSB’lerin sürekli sorun oluşturacağını söyledi. OSB’ler konusunda uzman olan Cabbar, sonradan OSB’ye dönüştürülen bölgelerin sürekli sorunlarla boğuştuğuna vurgu yaparak, “Bir yapıyı başka bir yapıya, herkesi memnun ederek dönüştürmek mümkün değil. Çatışmalar, sorunlar, sürtüşmeler imar planları da dahil olmak üzere çeşitli sorunlar çıkacaktır” dedi.  
“NİYET KAÇAK YAPILARI KURTARMAK İSE İŞ YANLIŞ”

Islah OSB’nin kavram itibari ile çok detaylı Sahabet bir kanun olmadığını ancak ülke şartlarından yola çıkıldığında, Çerkezköy gibi sanayinin büyük oranda kümelendiği ve OSB gibi bir çok tesisin yan yana kurulduğu yerlerde bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Cabbar, Islah OSB modeliyle çarpık sanayileşmenin ıslah edilip edilemeyeceği sorusuna, “Eğer ıslah OSB ile niyet; OSB’lerdeki gibi planlı bir alan içinde kümelenmiş sanayi tesisleri oluşturmaksa ve oradaki imar durumunu düzgün bir şekilde yapabilmek ise Islah OSB çalışması doğru. Ama niyet kaçak yapıları kaçak halden kurtarmak ise iş yanlış, ancak ben niyetin iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ISLAH OSB’NİN TALEBE BAĞLI OLMASI NORMAL”

Islah OSB’lerin sanayicilerden gelen talep üzerine kurulması mantığını değerlendiren Cabbar, “OSB’leri devlet kendisi kurmuyor. Bir müteşebbis heyet oluşuyor, talep olursa OSB kuruluyor. Talep olmazsa devlet ben şuraya OSB yaptım demiyor. Islah OSB’de onunla uyuşuyor. Yani talebe bağlı. OSB’nin kendisinin kurulması talebe bağlı ise ıslah OSB’nin de talebe bağlı olması doğaldır” dedi.
“SONRADAN OSB’YE DÖNÜŞEN ALANLARDA SORUN ÇOK”

Islah OSB uygulamalarının sürekli sorunlarla boğuşan yapılar ortaya çıkarabileceğini ifade eden Doç. Dr. Yavuz Cabbar, “Geçmişe bakarsak geleceği de tahmin etmek zor değil. Geçmişte küçük sanayi sitelerinden OSB’lere dönüştürülmüş bölgeler var. O günden bu yana OSB’lerin sürekli sorunları çıkıyor. Çünkü kuruluşu OSB konseptine göre değil. Şimdi başka bir yapıyı başka bir yapıya çevirmeye çalışıyorsunuz ve herkesi de memnun ederek çevirmeye çalışıyorsunuz. Bu mümkün değil. Çatışmalar, sorunlar, sürtüşmeler imar planları da dahil olmak üzere çeşitli sorunlar çıkacaktır” diye konuştu. Cabbar, Sanayi Gazetesi’ne verdiği geniş mülakatta, Islah OSB’lerin avantajlarını ve dezavantajlarını ayrıntılı olarak değerlendirdi.

 

Editör: TE Bilişim