Kış aylarında uzun süre kapalı kalacak ayakların sağlığı için ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gereğine dikkat çeken uzmanlar, sağlık koşullarına uygun üretilmeyen ayakkabıların birçok işlevsel bozukluğa yol açtığına dikkati çekiyor.

Sağlık koşullarına uygun üretilmeyen ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığını belirtiliyor.  Bu tür ayakkabıların bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar,  ayakkabı seçerken şıklığı ve dış görünüşünün yanında ayağın yapısına da uygun olması gerektiğini vurguluyor.

Ayakkabı seçerken dış görünüşünden çok sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar,  “Ayakkabı gündelik yaşamımızın en büyük unsurlarından birisi. Gün boyunca bütün yükümüzü ayaklarla birlikte onlar taşıyor. Ayakkabı ayağımızı aynı zamanda incinme ve dış darbelere karşı korur. Ancak bazı ayakkabılar  ayakları korumak bir yana, ayakkabının kendisi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle çoğunlukla kapalı ve sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabı yazlık ayakkabıya göre çok daha önemlidir. Kışlık ayakkabı satın alırken çok daha dikkatli hareket etmemiz gerekir” diyerek sağlık açısından ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Herkesin ayak yapısına uygun ayakkabı seçmesinin önemine vurgu yapılarak, “Herkesin ayak yapısı farklıdır. Ayağın yapısına uymayan bol ya da dar ayakkabı giymek sakıncalıdır. Sonradan genişler diyerek dar ayakkabı alınmamalıdır. Ayrıca ayakkabının ayakla temas eden kısımlarının doğal malzemeden yapılmış olması da önem taşıyor. Topuklu ayakkabı tercih ediliyorsa, bu tür ayakkabıların da mümkün olduğu kadar geniş tabanlı olması gerekir” diyerek ayakkabı seçiminde ayak yapısına da dikkat edilmesi gereğini dile getiriyorlar.

Editör: TE Bilişim