Yalova'da geçtiğimiz hafta yağan sağanak yağmur ile birlikte barajda su seviyesi azda olsa yükselmişti. Bu suya Kurtköy Deresi ve kuyulardan gelen suyun da takviye yapması ile birlikte Gökçe Barajında ilini 1 aylık ihtiyacına cevap verecek bir su birikti. Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz ise halkın suyu tasarruflu kullanmaması durumunda mevcut suyun kısa sürede tükeneceği ve su kabusunun yeniden geri dönebileceği uyarısında bulundu. Nergiz, " Şu anda 1 aylık suyumuz var.  Ama Yalova'da barajın dolmasına en büyük destek kar yağışlarından sağlanıyor.  Yalova kar yağışını Aralık ve Ocak aylarında alır. Yani bu su yeterli değil. Ortaburun Göleti'de bu hafta Gökçe Barajına bağlanacak. Buradan gelen su sayesinde sıkıntı biraz olsun çözülmüş olacak. Ama bu sorunun tamamen ortadan kalkması anlamına gelmiyor. Vatandaşların mutlaka suyu tasarruflu kullanmaları gerekli. Nasılsa gölet bağlandı, Kurtköy Deresinden ve Kuyulardan da su geliyor. Su sıkıntısı olmaz yanılgısına düşmemek lazım. Zira bu belirtilen noktalardan gelen su talebi karşılamanın çok uzağında. Eğer biz suyu tasarruflu kullanma bilincini yerleştiremezsek su sıkıntısı her zaman yaşanması mümkün olan bir durum" dedi. 

"Yalova Belediyesi Bir An Önce Altyapıyı Düzeltmeli"

Yalova merkezine mevcut nüfusun su ihtiyacını karşılayacak oranda su verildiğini ancak Yalova merkezde ki kayıp ve kaçak oranının çok yüksek olduğunu yineleyen Nergiz, "Biz Yalova Belediyesi'ne Yalova'da yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda hatta bu nüfusun %30 fazlasına dahi yetebilecek oranda su veriyoruz. Ancak Yalova'nın alt yapısında ciddi bir kayıp kaçak var. Eğer Yalova belediyesi bu kayıp kaçağın önüne geçecek önlemleri almazsa gelen su talebini karşılayamayacak ve yeniden su kesintisine gitmek zorunda kalacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda Çiftlikköy Belediyesi'ni de tebrik ediyorum. Zira uyarılarımızın hemen sonrasında altyapısı ile ilgili çalışmayı başlattı. Umarız ki Yalova Belediyesi de vakit kaybetmeden bu çalışmanın startını verir" diye konuştu. 


Kaçak Kayıp Ekibi Çalışıyor


Yeşil Körfez Su Birliği tarafından kurulan Kaçak, Kayıp Ekibinin de Yalova genelinde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Nergiz, "Kayıp Kaçak ekibimiz devreye girdiği günden beri sürekli sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonra ekip sayısının da artması ile birlikte denetimleri daha da sıklaştıracağız. Yani kimsenin halkın içme suyunu sorumsuzca kullanmasına izin vermeyeceğiz. Su hepimizin ortak paydası ve bunun en adil ve verimli kullanılmasına da özen göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Kurtköy Deresi Ve Kuyuların Suyu Arıtmaya Bağlandı


Geçtiğimiz günlerde Gökçe Barajına aktarılmaya başlanan Kurtköy Deresinin suyu ile açılan kuyulardan çıkartılan suyun aktarılma noktasında da değişikliğe gidildi. Yeşil Körfez Su Birliği bu suların baraja aktarılmasından vaz geçerek direkt olarak İçme Suyu Arıtma Tesisine gelmesine karar verdi. Yapılan çalışmalarla Arıtma Tesisine getirilen su ile enerjide ciddi bir tasarruf sağlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Nergiz, "Kurtköy Deresinden gelen suyu ve kuyulardan çıkan suyu direkt olarak İçme Suyu Arıtma Tesislerine vermeye başladık. Bunun temelinde enerji tasarrufu sağlamak yatıyor. Yine barajdan gelen suyu büyük oranda temizliyor.  Saniyede 200 litre gibi bir su geliyor" dedi.

Editör: TE Bilişim