Doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte soba sektörü de zor anlar yaşamaya başladı. Ancak sobacılar son günlerde gelişen sobalarla biraz da olsa doğalgaza karşı direnmeye başladı. Doğalgaz kullanılmayan evlerde halen sobaların eski yerini koruduğunu dile getiren sobacılar, “Soba hala teknolojiye karşı direniyor diyebiliriz. Mesela doğalgazın evlerde kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla soba sektörüne sekte vuruldu. Ama biz doğalgaza inat ‘soba’ dedik. Yalova'da doğalgaza geçemeyen kişiler halen soba kullanıyorlar" diye konuştu. 

“Soba Geleneklerimizi Unutturmuyor”

Sobanın geleneksel yönüne vurgu yapan sobacılar eski zamanlarda sobaların başında oturulup tatlı sohbetler edildiğini hatırlatarak şu şekilde konuştu:
“Sobalarımızın üzerinde şu mevsimde kestane pişiriyorlar. Kestane çok lezzetli oluyor. Önceden ninelerimiz, dedelerimiz torunlarını toplar soba üzerinde kestane pişirirlermiş. Kestaneler pişerken hem muhabbet edilir hem de güzel hikaye ve masallar anlatılırdı. Şimdi ise günümüzde bu gelenekten biraz uzaklaşıldı. Biz soba kültürünün tükenmemesinden dolayı memnunuz. Hiçbir ısıtıcı bir evi soba gibi ısıtmıyor”

Editör: TE Bilişim