Törene Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Emniyet Müdürü Selim Akyıldız, İL Jandarma Komutanlığı Jandarma Trafik Kısım Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Veysel Çelik, Yalova Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan katıldı.

Trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlar adına saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, “Kent yaşamı gün geçmiyor ki trafik sorunlarıyla boğuşulmadan atlatılmış rahat bir gün olsun. Sayım yapıldığı günlerde sokaklar caddeler bomboş olurdu ve o günlerde biraz olsun rahatlardık. İnsanlar günlük yaşamın sorunlarının üstüne bir de kentte yaşanan yoğun trafiğin sorunları ile boğuşur. Sadece araç kullanıcı olarak değil yaya olarak da trafik sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz.

Trafik ile ilgili görevli kamu kurumlarının, emniyet, jandarma ve belediyenin trafik ile ilgi çok yoğun çalışmaları ve projeleri oluyor. Ama uygulamada trafiğin sorunlarından bahseden, trafik ile ilgili şikâyetleri olan insanlar var. Yalova Valiliği olarak trafik konusu hakkında ne kadar çalışma yaparsanız yapın zaman zaman halkın memnuniyetsizliği ile karşılaşılabiliniyor.”dedi.

“Yalova’nın trafik sorunu ile ciddi bir şekilde ilgileniliyor”

Eskioğlu, Yalova’da trafik sorununun çözümü için çok ciddi bir çalışma içinde olunduğunu belirterek, “Görevde bulunduğum 3 yıl içerisinde, Yalova’nın trafik sorunu ile çok ciddi bir şekilde ilgilenildiğini biliyorum. Bu konuda denetim ve koordinasyon görevini yöneten emniyet müdürlüğü olmak üzere jandarma teşkilatı ve son zamanlarda hazırladığı kent içi trafiğini düzenleme konusunda Yalova Belediyesi’nin çok etkili proje ve çalışmaları var.”diyerek eğitimin trafik üzerinde büyük bir rol oynadığını söyleyerek sözlerine son verdi.

Koçal, “Kent içindeki araçlara değil insanların ulaşımına çözüm arıyoruz”

Emniyet, Jandarma ve Belediye ile üç ayağı olan trafik meselesinin el birliği ile çözülebileceğini söyleyen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova’da trafik konusunda böyle bir uzlaşı olduğundan dolayı mutlu olduğunu belirtti. Koçal, “Yalova’nın problemlerini sıralarsak trafik, ulaşım ve otopark meselesi birinci sırada geliyor. 2 yıldan beri, sadece emniyet ve jandarma ile beraber değil aynı zamanda şoför cemiyetleri ve sivil toplum kuruluşları ile beraber Yalova’nın trafik sorununu çözmeye çalışıyoruz. Yalova’da çok temel bir karar aldık. Belki de yapacağımız bu uygulamanın bir devrim olacağını düşünüyoruz. Türkiye’de örnek olacağını düşünüyorum. Biz bu projeyi üretirken kent içindeki araçlara çözüm aramıyoruz. İnsanların ulaşımına çözüm arıyoruz. Araçları yok sayıyoruz. Söylemesi güzel bir şey ama Yalovalı hemşerilerimizin yıllardır 500 metrelik mesafede evinden işine giderken araba ile gitme alışkanlığı var. Bu lükse alıştık ama artık arabasız bir hayat başlayacak.

Söylerken vatandaşlar da çok güzel bir uygulama olduğunu söylüyorlar ama uygulama anında bu alışkanlığın değişmesi bir günde kolay olmayacak ama başka çaresi de yok. Dünyada hiçbir kent yok ki araçlara çözüm arayıp da bulabilmiş olsun. Araçları şehir dışında bırakacak toplu otoparklar, kent içinde asgari kente araba ile girmek zorunda olan insanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek kadar asgari katlı otopark yapacağız. Şu anda iki adet katlı otopark inşa halindedir. 2 otoparkımız da 900 araç kapasitesindedir. Kentimizde şuan bir o kadar da mevcut park kapasitesi var. İmkânımız olsa da 3 - 4 tane daha katlı otopark yapmayacağız.

Yaparsak eğer, şehir içine araba ile teşvik anlamına gelir. Bu yüzden asgari ihtiyaç kadar katlı otopark yapılacak bunun dışında yapılmayacak. Otoparkları kullanacaklar da bedelini ödeyecek, ödemek istemeyenler de şehir dışındaki açık otoparklara giderek park edecekler. İnsanlar artık ulaşımını toplu taşıma araçları, bisikletle ya da yürüyerek sağlayacaklar. 5 - 6 Ekim tarihlerinde Dünya Sağlık Örgütü üyesi olarak Uluslararası toplantısı Yalova’da gerçekleşecek. Bu tarihlerde Organik ulaşımın sembolik açılışı da gerçekleşecek. Altyapı unsurlarını yetiştirebildiğimiz kadarını Betgram yetiştireceğiz. Bunun içinde farklı uygulamalar var.

Yalova’daki oto galerileri Yalova’dan çıkarmak, büyük araçların, tırların, kamyonların Yalova içine park yapmasını yasaklamaya kadar, Yalova’ya yeni bir çevre yolunun yapılması, yaklaşık 20 kilometrelik emniyetli bisiklet yolunun yapılması, toplu taşıma araçlarının dönüşümünün yapılması gibi birçok alt yapı unsuru olan hepsinin 5-6 Ekim 2012 tarihlerinde Uluslararası Organizasyon ile birlikte bu açılışı yapmak istiyoruz.”diyerek Organik Ulaşımın açılış tarihini belirtti.

Yalova Emniyet Müdürü Selim Akyıldız, “Trafik güvenliğinin sağlanması ve devam ettirilebilmesi amacıyla tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi günü Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Günü, bu günü takip eden hafta ise Karayolu Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır. Kutlanmakta olan Karayolu Trafik Haftası’ndaki amacımız, trafik güvenliği bakımından karayolunu kullanan yaya, yolcu ve sürücülerin dikkatini trafik sorunu üzerinde çekere, bütün kurum ve kuruluşların konuya daha duyarlı hale getirmektedir.”dedi.

Trafik Güvenliği konulu şiir dalında birinci olan Onur Sarıkaya şiirini okumasının ardından şiir dalından birinci olan Onur Sarıkaya’ya, ikinci olan Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Beyza Yayık’a ve üçüncü olan Orgeneral Selehattin Risalet Demircioğlu İlköğretim Okulu öğrencisi Esmanur Moduk’a ödül ve teşekkür belgeleri verildi.

Trafik Güvenliği konulu resim dalında birinci olan 75. Yıl Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencisi Dilay Temel’e, ikinci olan Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulu öğrencisi Ferman Yıldırım’a ve üçüncü olan Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulu öğrencisiTurgut Küçükkarga’ya ödülleri verildi.

Trafik konulu slogan dalından birinci olan Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Elif Morgil’e, ikinci olan Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Nurseli Sarıkayay’ya ve üçüncü olan Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Ayşegül Öztürk’e ödülleri verildi.

Yılın trafik görevlisi seçilen Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Yılmaz Zeren’e ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İrfan Ökdem’e, yılın Karayolları trafik görevlisi seçilen Karayolları 147. Şube Şefliği’nde görevli Bakım Trafik Teknik görevlisi Kubilay Arda’ya, yılın trafik görevlisi jandarma personeli seçilen 2. Jandarma Trafik Tim Komutanı Jandarma Başçavuş Ahmet Arpat’a, yılın örnek trafik görevlisi belediye personeli seçilen Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü personeli Ünzile Baysal’a, yılın örnek Özel Otomobil Sürücüsü Şilan Tekin’e, yılın örnek ticari araç şoförü Enver Yıldız’a, yılın örnek motosiklet sürücüsü Müfit Çetin’e, Karayolları Trafik Güvenliği Haftası’na maddi ve manevi katkılarından dolayı Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Taner Eriş’e plaket ve teşekkür belgeleri verildi.

.

Editör: TE Bilişim