TRAFİK ADABI  2

TRAFİKTE TEMEL DEĞERLER

a.  Sorumluluk   b. Yardımlaşma   c. Hoşgörü     ç. Nezaket ve saygı   d. Feragat ve fedakarlık

e. sabır   f. Trafik kültüründe birbirini uyarma

 

a. SORUMLULUK; kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi anlamına gelmektedir. Unutmayınız ki güvenli,dikkatli, sorumlu davranmak üzgün ve pişman olmaktan iyidir. Sorumluluk duygusuna sahip bir sürücü,  sadece araç kullanmayı değil, aynı zamanda kendine hâkim olmayı da öğrenmelidir.

Sürücü, trafik içindeki davranışlarının sorumluluğunu hem kendine hem de diğer yol kullanıcılarına karşı üstlenebilmelidir. Davranışlarının sonuçlarını düşünerek, hareket etmelidir.

Çünkü sürücü belgesi sahibi olmak demek, topluma bir ‘söz’ vermek demektir.

Sürücü, bu belge ile “ben bir canlıyı öldürme ve çevreye zarar verme potansiyeli olan ‘aracı’ güvenli bir şekilde ve kimseye ve hiçbir şeye zarar vermeden kullanmak için gerekli bilgileri öğrendim ve bu bilgileri uygulamak için gerekli olan kişilik özelliklerine, yetişkinliğe ve sorumluluk duygusuna, psikolojik ve fiziksel uygunluklara sahibim” demektedir.

Sürücü araç kullandığı sürece topluma verdiği bu sözü tutmakla yükümlüdür. Sürücülükle ilgili sınavları geçmesi ve belgeye hak kazanması, resmi olarak bu yükümlülüğü üstlendiği anlamına gelmektedir.

“İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil, prensipleri,  sorumlulukları ve inançlarıdır.”

Örnek 1:

Bir sürücü, sürekli şerit değiştirerek (slalom yaparak) araç kullanırsa, çevresindeki sürücülerin dikkatinin dağılmasına ya da panik yapmalarına sebep olabilir.

Bunun sonucunda  sürücünün kendi hatalı davranışı yüzünden başka sürücülerin kaza yapma riski artacaktır. Bu sürücü başkalarının canına ya da malına zarar verme sorumluluğunu üstlenebilecek midir?

Örnek 2:

Ailesi ile birlikte yolculuk yapan bir sürücü aracını hız limitlerini aşarak sürdüğünde, ailesinin hayatını da tehlikeye atmış olacaktır.

Bu sürücü, hız ihlalinden kaynaklanan olası bir kazada sevdiklerinin canını riske atma sorumluluğunu üstlenebilecek midir?

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 2 VEYA 4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!...

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

 SORU  CEVAP

Denetim ve ceza korkusu olmadan yazılı kurallara uymanın yanı sıra  yazılı olmayan, trafik içerisinde karşılıklı anlayış ve empati gerektiren davranışları oluşturma ve bu davranışları alışkanlık haline  getirmedir.  Bu cevap aşağıdakilerden hangisidir?

A.  Mizaç       B. Beden dili        C.  Trafik adabı      D. Konuşma adabı                DOĞRU CEVAP : C

 

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın,her ne kadar kalınabiliyorsa !...