Sevgili okurlarım aile kurarken eşlerin birbirlerini seçmesi önem kazanır. Çünkü bu geçici bir süre için bir araya gelme değil. Çoğunlukla ölüme kadar devam edecek bir akitleşmedir. Eşler birbirlerinde bu kurumun devamını sağlayacak özellikleri aramalıdırlar. Hadi canım ne olacak evlenmek helal ise ayrılmakta helaldir deyip gerekli araştırmayı yapmadan karar vermek sonunda pişmanlık duymaya sebep olur. 
Sevgili kardeşlerim bu konuda sevgili peygamberimiz bize uyarıda bulunuyor ve eşlerde tercih edilmesinde yarar olan özelliğe dikkatimizi çekiyor. Şöyle buyuruyor; "Kadın genelde 4 özelliği için nikah edilir (1) malı için (2) soyu için (3) güzelliği için (4) dini için. Sevgili damat adayları kardeşlerim. Sen malı mülkü bırak da dindar olanını seç ki, varlığın artsın (Kaynak Buhari "Nikah" 15 "Müslim" "Rida" 15) Sevgili rahmet peygamberimiz kadını bu dört özellikten her hangi birisi ile nikah etmenin mübah olduğunu ancak dindar olan kadının tercih edilmesini tavsiye ediyor. Çünkü yaradanımız Allah (CC) Kuran-ı Kerimin Hücurat Suresi ayet (13)'te mealen, "Ey insanlar, biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve bir birinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah katında en değerli olmanız ondan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir ve her şeyden haberdardır. Sahabeti Kiramdan sordular, "Ey Allah'ın resulü kızlarımız kölelerimizle evlenebilecek midir ? " dediler. Bunun üzerine yukarıda yazan ayet indi. Evet yeni evlenecek olan kardeşlerim. Elbette Allah katında üstün bir değeri olan kimse değerlerine tercih edilir ve de edilmelidir. Böyle davranan kimseler pişman olmaz. Dindar olan kadın kocasının malını korur. İsraftan kaçar. Ve de çocukların terbiyesi ile ilgilenir. Çocukların dinlerine bağlı olarak yetiştirir. Bu ise aileye huzur ve güven sağlar. Bunun içindir ki sevgili peygamberimiz; Müslim "Rıda" 17'de mealen, "Dünya bir metadır (geçimliktir) en hayırlı meta ise salih (iyi) bir kadındır" buyurmuştur. 
Sevgili okurlarım ailenin kurucuları olan karı ile kocanın ayrı ayrı hakları ve görevleri vardır. Allah teala Bakara Suresi ayet 228'de mealen, "Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi kadınların da erkekler üzerinde bir takım iyi davranışa dayalı hakları vardır. İnşallah haftaya yazımda kadınların haklarından yazacağım inşallah. Amin