Bu hafta sizlere çay içmenin ne olduğunu ele almak istedim.Nerden çıktı bu konu derseniz;aslın-da basit bir ifade olarak algıladığımız çay içmek,sosyolojik anlamda birçok kavramı da beraberinde getirir.

    Çay içmek bizim için simgesel bir anlama sahiptir.Arkadaş ve dostlarımızla bir araya gelir,çay demlenir ve içilir.Amaç burada aslında yalnızca çay içmek değil,bir araya gelip yaşamı konuşmak.Yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın neler olabileceğini konuşuruz.Bu çaydan daha önemli hale gelir.Çay bir bahanedir aslında.

   Çay deyip geçmemek lazım.Biz Türk insanı olarak çaya önem veririz.Çayı oldukça fazla tüketiriz.Böylece bu çay aynı zamanda ekonomik değere sahip olan bir üründür.Karadeniz Bölgemizin başlı başına bir geçim kaynağıdır.Türkülere konu olmuş bir değerdir.

  Çay aynı zamanda kültürel olarak farklı toplumlarda farklı değer bulmuştur.Örneğin Japonya ‘da çay ,yılın hangi zamanında ,kime ve ne zaman ve neden sunulduğuna göre farklılık göster-mektedir.Çay töreni gerçekleştirecek olanlara uzun süre eğitim görmesi gerekmektedir.

  ABD ise çay,kolonilerin bağımsızlık savaşını başlatan protestoları temsil etmektedir.Çay bazı kültürlerde tedavi edici özelliği nedeniyle bir şifa olarak,bazı kültürlerde ise keyif verici madde olarak görülür.

   Çayın ülkemizde yaygınlaşma tarihine bakarsanız;İkinci Dünya Savaşı sırasında kahve ithalatı ve 1970’lerin sonlarında döviz transferi yapılmadığı için kahve ithal edilmemiş ve kahve yerine çay içilmiştir.

    Bazen sıradan bir çay kelimesi bile nereden nereye geldi.Ekonomik bir üründen kültüre kadar birçok değeri barındıran bir meta haline geldi.Her kültürde farklı bir değeri olduğu da gözden kaçmamıştır.

    Dediğimiz gibi çay dostlukları pekiştiren arkadaşlık ilişkilere yön veren bir kavram haline geldiğine göre ;bütün herkese çay içebileceği dostlar bulmaları dileğiyle yazımı noktalıyorum.

   Her şeyin gönlünüzce olmasını diler,sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.Önümüzdeki hafta-lar yeni gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…