Dünya Sağlık Örgütü’nün ( DSÖ) hava kirliliğini ölçmek için kullandığı PM10 parametresine göre ölçümleri düzenli yapılan ve 35 günden fazla PM1O DSÖ sınır değerini aşarak kirli kabul edilen 18 il açıklandı. DSÖ, yapılan araştırma sonunda, havası kirli olarak İSTANBUL, ANKARA, ADANA, AMASYA , MANİSA,BURSA, DENİZLİ, NİĞDE,TEKİRDAĞ, HATAY, YALOVA, SİVAS,KAHRAMANMARAŞ, KÜTAHYA, SAKARYA, KIRIKKALE, MERSİN, SAMSUN illerini açıkladı .

Türkiye’nin sanayi merkezleri olan illerin yanında, Yalova ‘nın da bu kapsamda havası kirli iller arasında adının geçmesi çok ilginçtir. Türkiye genelinde yüz ölçüm olarak en küçük il olmasının yanında ormanlık alanlarının genişliği ve sanayi tesislerinin azlığı sebebiyle kendimizi şanlı olarak düşünürken , eşimize dostumuza Yalova’yı methederken birden bire böyle bir raporla karşı karşıya kalmanın şaşkınlığını yaşıyorum. Biz neler söyleyip yazıyorduk diye geriye notlarıma baktığımda

‘’ Yalova Türkiye’nin en yeşil kenti, Mavi Yeşil yolları ile bütün illeri kıskandıracak güzelliklere sahip ili, Termal’i , Armutlu’su ile su kenti ,kaplıca kenti, Altınova, Çiflikköy, Çınarcık, Esenköy ile sayfiye kenti ‘’ diye yazmışım .

Bilgisizliğimiz şimdi yüzümüze şamar gibi bu raporla çarpılıyor. ‘’Yalova Türkiye’nin en kirli 18 ilinden biri ‘’ Kim bilir bilmediğimiz ve toplumdan gizlenen ne kadar bilgi vardır diye düşünmeden de edemiyorum. Biz bazı şeylerden habersiz olunca çoluk çocuğumuz sinsi sinsi zehirleniyor ve hasta oluyor. Hani Yalova Sağlıklı Kentler Birliği Üyesi bir şehirdi.

Bir yetkilinin DSÖ’nün raporu ile ilgili Yalova kamuoyuna açıklama yapmasında fayda olacaktır.

· Bu raporun doğruluğunu kabul ediyor musunuz ?

· Yalova’nın havası hangi tarihten bu yana kirli kabul ediliyor ?

· Daha önceki yıllarda DSÖ ‘nün raporlarında Yalova adı geçiyor muydu ?

· Yalova’nın havasını kirletenler arasında öncelik sıralaması nasıldır ?

Böyle bir raporu okuyunca insanın aklına hemen kömür yakan TERMİK SANTRAL geliyor. İl sınırları içinde faaliyet gösteren Termik Santral ve bağlı olduğu kurumun üretim tesislerinin Yalova’nın hava kirliliğine etkisi nedir ? bir bilen var mı ?

Termik Santral’in inşası planlandığında , karşı çıkan Yalova halkını ve STK ları ikna etmek için yapılan pek çok toplantı oldu ve bu toplantılarda Yalova halkına en yetkili ağızlardan bir takım sözler verildi.

Termik Santral’i yapan firmanın genel müdürünün ağzından kent merkezine ve bazı noktalara bacalardan çıkan gazların verilerini dijital olarak gösterecek göstergelerinin yerleştirileceğini ve bu sayaçların tarafsız bir kurum tarafından çalıştırılacağı sözü verildi. Bu sözü veren kişi hayattadır bu verilen sözü hatırlayan da yüzlerce Yalova’lı vardır.

-Ne oldu bu sözler? nasıl olsa Termik Santral yapıldı sözü veren de başka göreve alındı, iş bitti mi ?

Yalova’nın havası kirleniyorsa , bu kirliliği yaratan etkenler var demektir. Bu kirliliğin sebepleri acil olarak ortaya konulmalı ve kirliliğin önüne geçilmek için çalışılmalıdır. Bunu da yapacak olan

makamlar bellidir. Sayın yetkililer! sizler görevinizi yapmadığınız sürece insanlar çeşitli hastalıklarla muhatap olacaktır. Hepimiz aynı havayı soluyoruz, bu topraklarda yetişen ürünleri tüketiyoruz, suları

içiyoruz. HAVAMIZI, TOPRAĞIMIZI, SUYUMUZU KİRLETENLERE KARŞI SİZLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM…