Sevgili okurlarım kaldığım yerden devam..Ey Ebü Talha evladı, atalarınızdan kalma olan Kabe kapıcılığı sizde kalmak üzere, işte anahtarlarını alınız. Bunu haksızlık yapmadan hiç kimse sizden alamaz buyurdu ve anahtarlarını eskiden olduğu gibi aynı sahibine tekrar verdi. Kaynak Ayni Umdetül Kari CIV S. 247. 248.
Evet sevgili okurlarım bu ayeti kerime emanetlerin ehline verilmesini emrediyor ve ehliyeti olan kimseden emanetin alınmamasını istiyor. Eskiden beri Kabe'nin kapıcılığı görevini ehliyetle yapımış olan birisinden bu görevin alınarak kendisine verilmesini isteyen Hz. Abbas, rahmet peygamberimizin saygı değer amcası olmasına rağmen bu görev ayeti kerimenin işaretiyle ehli olan eski sahibinde bir daha ondan alınmamak üzere bırakılmıştır. Ayeti kerime devlet işleri için ehliyetin dışında başka bir şey kabul etmiyor. Akılda zaten böyle değil mi. Evet sevgili okurlarım. Adaletli yapılması ise maksat kamu işlerinin aksamadan düzenli bir şekilde yürütülmesi ise bu işe ehil olan birisini getirmek gerekir. Bir gün ashabı kiramdan Ebu Zer (RA) diyor ki peygamberimize; Ey Allah'ın resulü beni vali yapıyor musun dedim. Sevgili peygamberimiz cevaben Ebu Zer sen zayıfsın bu valilik bir emanettir. Hakkıyla alan o hususta üzerine düşeni yapan müstesna buyurmuştur. Kaynak Müslim, İmare 4, Ebu Zer gibi bir sahabeyi böyle bir yükün altına sokmak istememiştir. Emanet vermekle yükümlü olan kimseler onu ehline verecekleri gibi emanetin kendilerine verildiği kişilerde bunun yani emanet edilen şeyin sorumluluğundan kurtulmak için görevin gereğini yapmaya çalışacaklar ve görevde kusurlu davranmamaya çalışacaklar. Bakınız bu hususta Allah'ın resulü Müslim İmare 5'te biz ümmetine mealen ne buyuruyor, "Eğer bir yönetici Müslümanların işini üzerine alır, sonra onlar için çalışıp işinin gereğini yapmazsa onlarla birlikte cennete giremez"
Sevgili kardeşlerim; Allahın resulü prensip olarak görev isteyenlere görev vermez, bu sorumluluktan kaçanları tercih ederdi. Görülüyor ki Allah'ın resulü görevi ehli olana vermek istiyordu. Allah emanete hıyanetlik etmeyen kullarından olmamızı nasip etsin. Amin.