Sevgili okurlarım, "Günah" Farsça bir kelime olup dinde suç sayılan Allah'ın yasak ettiği, söz ve davranışlar demektir.
Allahın yapın dediği bir şeyi yapmamak günah olduğu gibi, yapmayın dediği bir şeyi yapmakta günahtır. Bir örnek olmak üzere: Allah Teala inananlara namaz kılmayı emreder. Ergenlik çağına gelen aklı başındaki bir Müslüman, Allah'ın bu emrini yerine getirmekle yükümlüdür. Böyle bir kimse namaz kılmayacak olursa günah işlemiş olur. Sevgili okurlarım bunun başka bir örneği de zinadır. Allah Teala aralarında nikah bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel ilişkide bulunmasını yasaklamıştır. Allahın bu yasağına uymayanlarda günah işlemiş olurlar. Kuran-ı Kerim günahları büyük ve küçük olarak iki kısma ayırır. Ancak büyük ve küçük günahların nelerden ibaret olduğu hakkında fazla bilgi vermez. Konu ile ilgili ayetlerin bir tanesinde: Nisa Suresi ayet 31'de mealen, "Eğer yasakladığımız büyük günahlardan sakınırsanız, (Küçük) günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız" Sevgili okurlarım şüphesiz günahların hepsi eşit değildir. Mesela bir adamı haksız yere dövmek ve yaralamak günah olduğu gibi, onu öldürmek de günahtır. Fakat bunlar aynı seviyede değildir. Aynı diyor ki günahın küçüklük ve büyüklüğü izafi yani bağıntılıdır. Bir günah ki ondan daha büyük bir günah varsa o günah kendinden daha küçük olana nispetle büyüktür. Kaynak aynı Umdetul Kari XII.216
Bu itibarla günahlar bir birlerine nispetle büyük ve küçük olmak üzere iki kısma ayrılır. Evet sevgili okurlarım şimdi gelelim Büyük günah (Kebire) Büyük günahın herkes üzerinde ittifak ettiği bir tanımı yoktur. Fakat İslam aleimleri bu konuda farklı tanımlar yapmışlardır. Bu tanımlardan birisi belkide uygun olarak kabul edileni şu tanımdır, "Allahın adam öldürmek ve zina etmek gibi ceza tayin ettiği ve işleyene de cehennemde azap edeceğini bildirdiği bir günah büyük günahtır" (Kaynak taftazani, Şerhu'l Makasit, 11, 175, 176 İbn Hacerel Heytemi H.909-974, m.1504-1567) Büyük günahlar hakkında yazdığı, "Ez-Zevacir an İktirafi'l Kebari" adlı eserinin baş tarafında büyük günah  hakkındaki çeşitli tanımları naklederken birinci sıraya bu tanımı almıştır. Bu da şu demektir; Bir günah ki onu işleyen kişinin Cehennemde azap edileceği Kuran-ı Kerim ve hadislerde bildirilmiş ise o günah büyük günahtır.

 Sevgili okurlarım Allah'ın resulü sevgili peygamberimiz biz ümmetine bir hadislerinde mealen şöyle buyurmaktadır: "Kişiler adaletten bahsetmek isterse yanında çalıştırdığı elemanlarına nasıl kendi aile efradına davranıyorsa onların sırtından ve ellerinden kazanmış olduğu para ile karnını doyuruyorsa o bakımdan işçinin sırtının teri kurumadan parasını vermesi lazımdır" Yani aylar haftalar sonra değil. Sayın işverenler devamı nasipse haftaya.