Sevgili okurlarım. Bu yazı dizimde ilmin yararlarını anlatmaya çalışacağım. Allah Teala Kuran'ı Kerim de yaratmış olduğu biz kullarına  Alak suresi ayet (5) te mealen şöyle buyurmaktadır; "Yaratan rabbinin adıyla oku. O insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku, insana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı) öğreten rabbin, en büyük kerem sahibidir" Sevgili kardeşlerim Bu ayetler Kuran-ı Kerim'in ilk nazil olan ayetleridir. Peygamberimiz Hira mağarasındayken nazil olmuşlardır. Peygamberimiz kendisine peygamberlik verilmeden  önce Mekke'de bulunan  Nur Dağı'ndaki Hira mağarasına gider orada günlerce kalırdı. Seygili rahmet peygamberimiz Hira mağarasına giderken azığını da beraberinde mağaraya götürürdü. Azığı bitince de hemen eve döner yeniden azık alır ve tekrar mağaraya giderdi. Peygamberimiz bu Hira mağarasına yalnız giderdi ve yalnızlıktan da hoşlanırdı. Hoşlandığı için giderdi. Mağarada ki sessizlik onun yani peygamberimizin düşünmesine yardımcı olurdu. Seygili peygamberimiz burada hem kendi varlığı hakkında hem de her çeşit değer ölçülerini yitirmiş olan ve sosyal yönden çok kötü durumda bulunan o günkü toplumun bu durumdan nasıl kurtulacağı hakkında düşünürdü. İşte bir gün peygamberimiz Hira mağarasında düşünceye daldığı sırada Cebrail Aleyhisselam adındaki melek gelerek kendisine bu ayetleri getirmiş ve peygamber olarak görevlendirilmiş olduğunu müjdelemiştir.  (Kaynak BuhariBedül Halk 1 Müslim iman 73,) İbn Kesir tefsirinde bu ayetlerle ilgili olarak şöyle diyor "Kuranı Kerim'den ilk nazil olan bu mübarek ayetlerdir. Bunlar Allah'ın biz kullarına ilk rahmeti ve ihsan ettiği ilk nimetidir. Kaynak Tefsir İbni-Kesir C 4 S 528,
Evet sevgili kardeşledim, yukarıda yazdığım bu ayetler, "Oku" diye başlıyor, Allah'ın biz kullarına ilk emridir. Bu ayeti Kerime'de okuma emredilirken neyi okuyacağı Sevgili peygamberimize belirtilmemiştir. Kişinin kendisi, içinde yaşadığı toplum, hatta insanlık için yararlı olacak bütün ilimlerin okunup öğrenilmesi bu emrin kapsamı içindedir. Ayrıca okumaya başlarken Allah'ın adını anarak O'ndan yardım dileyerek başlanılması emrediliyor. Besmele, her işimizin başında bir anahtar görev görür. Bismillahir-Rahman'ir-Rahim derken Allah'ın adını anmadan başlanılan herhangi bir ite başarıya erişilemeyeceği peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Kaynak Feyzul Kadir 5 113. Allah her insanı okur yazar kullarından olmamızı nasip etsin.
Sevgili okurlarım okuyup yazmak güzeldir. Fakat okudum senelerce deyip bir masa başına oturup kalırsan bilgini artıramazsın. Masanın bir kenarına para için yapışır kalınsın İlim ise ne kadar anlatırsan o kadar çoğalır. mesela Yalova Devlet Hastanesi'nden hastalar çabuk iyileşssin diye reçeteleri bilgisayarda onaylayan Hatice Yılmaz Allah böyle çalışan memurelerin çoğalmasını nasip etsin, yolun açık olsun kardeşim.