Sevgili okurlarım, evet alim yaşadığı sürece çevresini aydınlatarak bu tavrı ile Allah2ın rızasını kazanacağı gibi yetiştirdiği öğrenciler ve bıraktığı yazılı eserlerle öldükten sonra da amel defterinin kapanmamasını sağlar. Bakınız sevgili okurlarım, Ebu Hureyre (RA) peygamberimiz biz ümmetine şu yazacağım hadisin mailini sunmaktadır.
“Mümin, ölümünden sonra hayatta iken öğrettiği ve yayınladığı ilimden geride bıraktığı iyi evlattan, miras olarak bıraktığı Mushaf’tan yaptırdığı mescidden, yolcular için inşa ettiği misafir evinden akıttığı sudan, sağlıklı iken malından çıkardığı sadakadan kendisine sevap ulaşır. Kaynak İbn Mace, “Mukaddime”, 20. İnsanların kazançları arasında en çok övülmeye değer olanı ilim olduğu için Allah Teala alimlerin derecelerini yükselteceğini bildirmiş ve burada da Allah biz kullarına Mücadele Suresi Ayet 11. Okuyalım ne buyurmuş” Ey insanlar! Toplantılarda size yer açın denince, yer açın ki, Allah da size genişlik versin. Kalkın denildiği zaman da hemen kalkın ki, Allah içinizden inanmış olanları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltin. Allah yaptıklarınızdan haberdardır. Sevgili okurlarım, bu ayet ilmin fazileti ve alimin üstünlüğü hakkında açık bir delildir. İlim tahsil eden kimsenin derecesini Allah Teala’nın yükselteceği bildiriliyor. Yaradan’ımız rahmet peygamberimize şöyle buyurmaktadır; Ey Muhammed deki: Rabbim, benim ilmimi arttırır. Kaynak Taha Suresi Ayet (114). Peygamberimiz de bu emre uyarak “ Allah’ım bana öğrettiğin ilimden beni yararlandır. Yararlı olacak ilmi bana öğret. İlmimi arttır. Her hal üzere Allah’a hamd olsun”. Sevgili peygamberimiz, Allah2ın kendisine verdiği ilimden yararlandırılmasını istiyor. Başka bir duasında kendisine verdiği ilimden faydalı olmayana Allah’a sığınırım. İnsan niçin ilim öğrenir? İnsan, öğrendiğini hayata geçirmek ve başkalarına da öğretmek faydalı olmak için ilim tahsil eder. Bu düşünce ile ilim tahsil edilmelidir. Evet sevgili okur kardeşlerim hal böyle iken ilim tahsil ederken ölen kişilere Allah’ın resulü, şu müjdeyi veriyor.
Mealen” İlim tahsil ederken eceli gelip ölen kimse, kendisi ile peygamberler arasında ancak bir derece, peygamberlik derecesi olduğu halde Allah’a kavuşur. Allah cümlemizi yüksek mertebelere ulaşan kullarından olmamızı nasip eylesin. Benim bu yazdıklarımı da yazıp yayınlayan Ayşegül kızımdan da yüce mevlam razı olsun. Çünkü okuyup da bir kelime öğrenen ona da dua edecek. Nasipse devamı haftaya.