Bu haftaki konumu kütüphanelerimize ayırmak istedim.Kitap ile okurun buluştuğu mekanlarımızı ele almak istedim.
Yaşadığımız ilimizde kütüphanelere baktığımızda;Sefalı Yılmaz Çocuk kütüphanesi,Yürüyen Köşk’te bulunan kütüphane, İl Halk Kütüphanesi ve Çocuk Tiyatrosunun bulunduğu mekanda kütüphaneler mevcuttur.Bunun yanında Çınarcık ilçemizde Yasemin Koç Kütüphanesi yer almaktadır.
Geçtiğimiz günlerde;Hacettepe Üniversitesi girişimiyle Antalya Bellek’te 24-27 Ağustos tarihleri arasında ‘’Herkes için Kütüphane ‘’ proğramı düzenlenmiştir.Eğitimlere Çınarcık Belediyesi Yasemin Koç Halk Kütüphanesi de katıldı.Türkiyede’ki yerel yönetimlere bağlı kütüphanelerin toplumsal dönüşümlerde daha etkin yer almaları amaçlanmaktadır.
Değişen çağımızda insanlarımızı nasıl kütüphaneye çekebiliriz sorusu;yeni anlayışları da beraberinde getirmektedir.Ancak kütüphanelerin ortamlarının geliştirilerek;yediden yetmişe herkesin uğradığı bir mekan haline getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Maalesef toplumuzda kitap okuma oranı biraz yükselir gibi olsa da istenilen seviyede olmadığı görülmektedir.Hele birçok Avrupa ülkesine baktığımızda;insanların boş kalan zamanlarında metroda ve tatil yerlerinde kitap okuduklarını görebiliyoruz.
Kitap okuma alışkanlığı ve kitabı sevdirme alışkanlığı, aileyle başlayan ve bunun dışında okulların ve kütüphanelerin işlevleriyle hızlanan bir süreçtir.Bununla ilgili olarak görev yaptığım Öğretmen Yusuf Ziya İlkokulu’na Z Kütüphane açılıyor.Dönemin başlamasıyla hizmete girecektir.Hayırsever Nurhayat Turna adına Muzaffer Turna’nın Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı işbirliği neticesinde olmuştur.
Bakanlığın tek tip olarak yürürlüğe giren bu Z kütüphanelerinin farklılığı dikkat çekmektedir.Ferah ortamıyla rahat kitap okuma imkanı göze çarpmaktadır.Ayrıca bilgisayar yardımıyla da öğrencinin hangi kitabı okuduğunu bakanlıkta görme şansına sahiptir.Öğrenci-lerimizin şanslı olduğunu düşünüyorum böyle bir kütüphaneye sahip olacakları için.Ayrıca yaz dönemi idarecilerimiz ve çalışanlarımızda bu sürece katkı sağlamışlardır.
Her açılan kütüphanenin ;insanlarımıza yeni bilgiler ve ufuklar açacağını düşünerek bol kitaplı günler dileyerek yazımı noktalıyorum.
Önümüzdeki haftalar yeni gündemlerde buluşmak dileğiyle herkesin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar bol sağlıklı günler dilerim esen kalın…