Sevgili okurlarım. Geçen haftadan kaldığım yerden yazıma devam ediyorum. Hani Hazreti Musa, "Ey rabbim, bana kendini göster, sana bakayım" dedi. Allah, "Sen beni göremezsin, ama dağ yerinde kalırsa sen de beni göreceksin" buyurdu yüce Mevlamız (Kaynak Araf Suresi 143) 
Sevgili Kardeşlerim. Bu ayeti kerim Allah'ı görmenin mümkün olduğuna iki yandan delalet etmektedir. 1. si Hz. Musa Allah'ı görmek istemiştir. Eğer Allah'ın görülmesi mümkün olmasaydı, O böyle bir istekte bulunmayacaktı. Çünkü bir peygamberin Allah hakkında caiz ve mümteni olan şeyleri bilmesi gerekir. Diğeri ise, Allah Teala yüce zatının görülmesini dağın yerinde kalmasına bağlamıştır. Dağın yerinde kalması mümkün olan şeydir. O halde Allah'ın görülmesi mümkündür. Kaynak Serhu'l Mevakıf, C 11, S 368. Ayrıca müminlerin kıyamet günü Allah'ı göreceklerine dair ayetler ve sahih hadisler vardır. Kaynak kıyame (23)
Sevgili okurlarım, bu kısa açıklamalardan sonra şimdi esas konumuz olan Sevgili Peygamberimizin Miraç'da Allah'ı görüp görmediğini araştıralım. Miraç olayına ışık tutan ayetlerde sevgili peygamberimizin Allah'ı gördüğüne dair açık bir şey yoktur. Bu olayın bazı safhalarını açıklayan ayetler Ashab-ı Kiram tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. Kadı ıyad (H. 476-544) İslam alimlerinin bu konuda farklı görüşler ortaya koyduklarını söylüyor. Hz. Aişe ve taraftarları peygamberimizin Miraçta Allah'ı gözleri ile uyanık görmediğini söylerken, İbn Abbas (ra) ve onun görüşünü benimseyenler bunun aksini savunarak Allah'ı gördüğünü iddia ediyorlar. Mesrük (ra) ise şöyle demiştir. 
Hz. Aişe'ye: Valide Muhammed (sas) Rabbini gördü mü? dedim. O söylediğin sözlerden tüylerim diken diken oldu. Nasıl oluyor da bunu bilmiyorsun. Üç şey vardır ki, onları her kim sana söylerse yalan söylemiş olur. Her kim Muhammed (sas) Rabbini gördü derse yalan söylemiş olur dedi ve sonra: Yüce Allah bakın En'am Suresi ayet 103'te mealen ne buyurmaktadır. "Gözler O'nu göremez, halbukiO, gözleri görür. O, eşyayı pek iyi bilen, her şeyden haberdar olandır. Evet sevgili kardeşlerim. Gözler onun zatını ve kemalini hakkıyla kavrayamaz demektir. Bununla beraber ehli sünnete göre cennetle müminler Allah'ı göreceklerdir. Bu hususta ayet ve hadisler vardır. 
Sevgili okurlarım. Yüce Allah Süra Suresi Ayet 51'de mealen Ya bir vahiy ile bir perde arkasından, yahut bir elçi gönderip de kendi izniyle dileyeceğini vahyetmesi olmadıkça, Allah'ın hiç bir beşere söz söylemesi vaki olmamıştır. 
Devamı Haftaya.